Bănci și Asigurări

Eximbank garanteaza credite pentru firmele cu dificultati

11.06.2009, 00:00 135

Indiferent de marime, companiile cu cifra de afaceri in scadere, acumulare de stocuri, probleme de cash-flow sau chiar pierderi care duc pana la situatii de insolventa cauzate de criza pot obtine de la Eximbank garantii care sa le permita sa contracteze credite noi de la banci, acoperind pana la 90% din sumele imprumutate.

Eximbank garanteaza atat credite pentru investitii, cat si pentru finantarea activitatilor curente, iar garantiile vor fi acordate in moneda creditului.
Vor fi eligibile credite acordate de orice banca, nu doar de cele care au incheiate conventii de colaborare cu Eximbank.
Pe langa garantii, solicitantii pot beneficia de o reducere a primei de garantare pentru o perioada de maximum doi ani, reducere care este de 25% in cazul IMM si de 15% in cazul intreprinderilor mari.
Garantiile vor putea fi obtinute pe baza unei cereri depuse la una din cele 11 unitati ale Eximbank, alaturi de o documentatie care include situatii financiare si date privind categoria de performanta financiara de la banca finantatoare a solicitantului.
Eximbank va acorda garantiile in cadrul unei scheme de ajutor de stat care tocmai a fost aprobata de Comisia Europeana. In acest moment, banca are stabilit un plafon de garantare de circa 60 mil. euro pentru 2009 si 48 mil. euro pentru 2010.
Durata creditului garantat nu trebuie sa depaseasca sase ani in cazul creditelor pentru investitii si patru ani in cazul creditelor pentru capital de lucru, iar valoarea garantiei se reduce pro-rata pe masura indeplinirii obligatiilor de catre operatorul economic.
"Schema de ajutor de stat initiata de EximBank face parte din pachetul de masuri anticriza promovat in aceasta perioada. Ne asteptam ca odata cu implementarea acestei masuri sa asistam la o relaxare a accesului la finantari, si asta cu atat mai mult cu cat putem acorda garantii IMM-urilor, dar si intreprinderilor mari, pana la 90% din valoarea imprumuturilor solicitate de acestea. Acum, dupa ce am primit toate avizele, inclusiv de la Comisia Europeana, suntem pregatiti sa promovam aceste facilitati", a afirmat Ionut Costea, presedintele EximBank.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO