Bănci și Asigurări

Expunerea băncilor pe titluri de stat a urcat spre 150 mld. lei, reprezentând 24% din activele băncilor. Fondurile de pensii private au titluri de stat de circa 50 mld. lei, adică peste 60% din activele Pilon II. Un nivel mare de datorie publică deţinut de bănci creşte vulnerabilitatea la saltul dobânzilor

Autor: Claudia Medrega

29.01.2022, 12:31 363

♦ Expunerea băncilor pe titluri de stat reprezintă în jur de 24% din active ♦ Comparativ, expunerea fondurilor de pensii private (Pilon II), pe titluri de stat, de peste 50 mld. lei, este de trei ori mai mică decât expunerea băncilor, dar reprezintă peste 60% din activele fondurilor de pensii.

Expunerea băncilor pe titluri de stat a continuat să crească, mai rapid în perioa­da pande­miei de COVID-19, şi a ajuns la 147 de miliarde de lei (30 de miliarde de euro) la finalul lunii sep­tem­brie 2021, reprezen­tând aproximativ 24% din activele băncilor, care trec de 600 de miliarde de lei.

Ponderea mare în active a deţinerilor de titluri de stat ale băncilor autohtone plasează România în fruntea podiumului în Uniunea Europeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO