Bănci și Asigurări

Extinderea retelelor bancare a continuat, dar numarul angajatilor a inceput sa scada

18.03.2009, 00:00 113
Bancile au continuat sa-si extinda agresiv retelele de unitati si pe finalul lui 2008, insa au inregistrat si o reducere a numarului de angajati cu 323, dupa ce, luna de luna, personalul era in crestere, potrivit datelor BNR.
Doar doua banci din sistem au anuntat in mod oficial reducerea numarului de angajati: Citibank - 100 de angajati si OTP Bank - 55 de angajati.
Numarul total al lucratorilor din banci a coborat astfel la 71.622, nivelul fiind in orice caz mult mai ridicat decat in urma cu un an, cand era de 65.657.
Multe banci au fost nevoite sa transfere o parte din fostii consilieri de credite in departamentele de analiza de risc sau recuperare de creante, asa-numitul fenomen de "ventilatie a personalului". Dupa ce lupta in sistemul bancar s-a mutat de la acordarea de credite pe atragerea de depozite, o mare parte din cei care lucrau in vanzari de credite au fost nevoiti sa se respecializeze, cel putin temporar.
"Cel mai bun angajat in timpul crizei este cel care poate spune: 'Bine, anul acesta pot face si altceva'", spune Eric Pietrac, directorul de resurse umane al companiei de consultanta Mazars, asa cum spre exemplu in domeniul consultantei sunt angajati care "se muta" de la servicii de advisory la servicii de audit, din moment ce companiile sunt obligate sa-si auditeze rezultatele financiare, iar cererea pentru aceste servicii nu a scazut.
Bancile au facut angajari masive in ultimii trei ani, aproape 20.000 de noi angajati fiind cooptati in sistemul bancar romanesc. Evolutia se explica prin lupta pentru cota de piata si deschiderea de noi unitati bancare.
Jucatorii din sistemul bancar au avut planuri agresive de extindere in teritoriu, pe care au fost nevoiti sa le ajusteze spre sfarsitul anului trecut. Datele BNR arata totusi ca in decembrie au fost deschise 80 de noi agentii bancare, dupa ce in noiembrie au fost deschise 91. In total, anul trecut, numarul noilor unitati bancare se ridica la 1.067, aproximativ aceeasi evolutie ca in anul 2007. Ar insemna in medie ca fiecare banca din sistem s-a extins cu 25 de agentii anul trecut, insa au fost jucatori in sistemul bancar care au deschis chiar peste 100 de agentii. Guvernatorul bancii centrale Mugur Isarescu sesiza la inceputul acestui an expansiunea puternica a numarului de unitati bancare si, fiind vorba de incetinirea creditarii, se intreba: "Cum sa nu mai dea credite? Ce vor face cu retelele?". Raportat la numarul de unitati bancare, numarul angajatilor din sistemul local a scazut in decembrie 2008 fata de decembrie 2007. Daca la finalul anului trecut, corespundeau 11 angajati per agentie, in urma cu un an, raportul mediu era de 12 angajati per agentie.
Pentru finalul anului 2009, acest nivel este asteptat sa scada, din moment ce bancile nu vor mai continua cu extinderea retelelor, dar in schimb vor inregistra ajustari de personal. Raiffeisen spre exemplu a anuntat ca ii pleaca in mod natural 30 - 40 de angajati lunar.
Nici la capitolul salarii angajatii din banci nu au motive de bucurie: in cel mai optimist scenariu, salariile angajatilor din banci vor creste in acest an cu 5%, cred specialistii in resurse umane, in timp ce bonusurile vor scadea. Cu un salariu mediu brut de 995 de euro anul trecut, angajatii din banci erau cel mai bine remunerati din economie.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO