Bănci și Asigurări

Extremele pieţei RCA: Tarifele RCA pentru persoane fizice, de la 273 de lei la 6.074 de lei pe an după introducerea preţurilor maxime

Extremele pieţei RCA: Tarifele RCA pentru persoane...

Autor: Anelis Baciu

28.10.2016, 00:07 6350

Introducerea tarifelor administrate privat la poliţele auto obligatorii (RCA) aduce diferenţe semnificative între cel mai mic tarif maxim şi cel mai mare tarif maxim, calculat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Astfel, cel mai puţin pentru RCA, 273 de lei pe un an, va plăti un şofer cu vâsta de peste 60 de ani care conduce un autoturism Logan cu capacitatea cilindrică de 1.200-1.400 centimetri cubi. Pentru a obţine o astfel de ofertă de preţ şoferul respectiv trebuie să nu fi avut nicio daună în decurs de cel putin şapte ani.

La polul opus, cea mai scumpă poliţă RCA ajunge la 6.074 de lei cu penalizările de malus (aplicate pentru producerea de accidente timp de opt ani consecutiv) pentru un şofer în vârstă de sub 25 de ani care conduce un autoturism cu o capacitate cilindrică cuprinsă între 2.001 şi 2.005 centimetri cubi. Tarifele maxime calculate de ASF sunt în prezent în consultare publică, urmând apoi să fie adoptate de Guvern şi să fie publicate în Monitorul Oficial. După publicarea în Monitorul Oficial va mai dura 10 zile până la aplicarea efectivă.

Piaţa asigurărilor RCA este o miză de peste 3 miliarde de lei anual pentru companiile locale de asigurări generale care se bazează în proporţie de 50% pe veniturile din RCA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO