Bănci și Asigurări

Facilităţile fiscale au dat roade: plus 22% pentru construcţii pe trimestrul II, iar investiţiile au crescut cu peste 12%. În prima jumătate a lui 2019 PIB-ul românesc a avut un avans de 4,7%

Facilităţile fiscale au dat roade: plus 22% pentru...

Autor: Răzvan Botea

09.09.2019, 07:47 616

Statistica a confirmat vineri creşterea economică de 4,7% în prima jumătate a acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Unul dintre principalele motoare ale creşterii a fost sectorul construcţiilor, care a avut o contribuţie de 0,5% în dinamica PIB şi o creştere a volumului de activitate de circa 15% pe primele şase luni.

Sectorul construcţiilor a crescut cu 22% în trimestrul II din 2019 faţă de acelaşi trimestru din 2018.

Spre comparaţie, în prima jumătate a anului 2018, când creşterea economică a fost de 4,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, construcţiile nu au avut nicio contribuţie la creşterea PIB.

Creşterea volumului în construcţii din România, în special în zona privată, a fost în cea mai mare parte determinată de facilităţile fiscale introduse în acest sector prin intermediul OUG 114, act normativ adoptat de guvern la sfârşitul anului 2018, modificat prin OUG 43 în iunie 2019.

Printre măsurile introduse de OUG 114 care se adresau sectorului de construcţii se numără: salariul minim pentru lucrătorii din construcţii de 3.000 de lei, scutirea de la plata de impozite pentru salarii cuprinse între 3.000 şi 30.000 de lei brut, exceptare de la plata CASS şi reducerea cotei de CAS.

Economiştii de la Banca Transilvania scriu că evoluţia bună din construcţii a venit pe fondul majorării investiţiilor publice, creşterii veniturilor populaţiei şi nivelului redus al costurilor de finanţare.

„Analiza din perspectiva ofertei agregate evidenţiază creşterea sectorului de construcţii cu 14,9% an/an în prima jumătate din 2019, evoluţie determinată de majorarea investiţiilor publice, creşterea veniturilor populaţiei şi nivelul redus al costurilor reale de finanţare“, comentează Andrei Rădulescu, directorul de analiză macroeconomică al Băncii Transivlania.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat o creştere a PIB-ului românesc în prima jumătate a acestui an de 4,7% faţă de perioada similară din 2018, după un avans de 4,4% în T2/2019, care a marcat o temperare a creşterii faţă de nivelul din primele trei luni ale anului, când PIB-ul a urcat cu 5%.

 „Se observă normalizarea consumului privat, reducerea stocurilor şi atenuarea contribuţiei nefavorabile a cererii externe nete. Cererea internă a contribuit cu 5,9% la ritmul anual de creştere economică din T2, evoluţie susţinută de mixul relaxat de politici economice. Se evidenţiază accelerarea investiţiilor productive la 18% an/an, cel mai bun ritm din T3 2008, pe fondul ameliorării percepţiei de risc după rezultatul alegerilor europarlamentare şi al nivelului scăzut al costurilor reale de finanţare“, mai scriu analiştii de la BT.

La creşterea PIB în S1/2019 au contribuit aproa­pe toate ramurile e­co­nomiei, contribuţii pozitive mai importante fiind înregistrate de comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, transport şi depozitare, hoteluri şi restaurante, cu o contribuţie la creşterea economică de 1,2% şi cu o pondere de 20,3% la formarea PIB. Volumul de activitate în acest sector s-a majorat cu 5,8%.

Sectorul de informaţii şi comunicaţii a contribuit la creşterea economiei cu 0,5% şi a constituit 5,8% din PIB-ul românesc în prima jumătate a acestui an. Industria, care face 22% din economia românească în prima parte a acestui an, nu a avut nicio contribuţie la creşterea economică în S1, iar volumul de producţie  a stagnat, în timp ce agricultura a crescut cu doar 0,2% şi nu a avut contribuţie la creşterea PIB.

„Valoarea adăugată brută în ramura IT&C a crescut cu 9,9% an/an în semestrul I, confirmându-se statutul de vedetă a ciclului economic post-criză (sectorul cu cea mai bună dinamică)“, mai scriu analiştii de la BT.

Pe partea de utilizare, creşterea PIB s-a datorat în principal consumului final al populaţiei, care s-a majorat cu 6,1%, contribuind cu 3,9 puncte procentuale la creşterea PIB.

Formarea brută de capital fix, investiţiile, a contribuit cu 2,3 puncte procentuale la creşterea PIB, ca urmare a creşterii volumului său cu 12,4% an la an.

„Cererea externă netă a continuat să prezinte o contribuţie negativă la dinamica anuală a PIB în T2 (-1,5 puncte pro­cen­tuale), dat fiind că exporturile au decelerat la 0,5% an/an (minimul din T4 2012) (importurile au crescut cu 3,6% an/an)“, mai comentează analiştii de la BT.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO