Bănci și Asigurări

Falimentul Thomas Cook devine o durere de 2 miliarde de euro pentru câteva bănci: UniCredit, SocGen, BNP Paribas, Morgan Stanley, Credit Suisse, RBS, Barclays, DNB şi BoA Merrill Lynch rămân cu factura în braţe

Falimentul Thomas Cook devine o durere de 2 miliarde de...

Autor: Alex Ciutacu

01.10.2019, 15:30 3208

Doar 155 milioane euro vor fi recuperaţi de creditori de la defunctul gigant Thomas Cook în urma falimentului zgomotos de săptămâna trecuta, în contextul în care aceştia aveau de recuperat datorii de circa 2,13 miliarde euro.

Potrivit Financial Times, mai multe bănci printre care Barclays, Morgan Stanley, UniCredit şi Credit Suisse pierd în urma falimentului Thomas Cook aproape 2 miliarde de euro, în urma procedurii de write down (n.r: o reducere deliberată a valorii unui activ pentru a reflecta uzura).

Astfel, conform estimărilor agregate de AlixPartners cu puţin timp înainte de prăbuşirea operatorului din turism, arată că doar 155 milioane de euro pot fi recuperate de creditori în locul datoriei de 2,13 miliarde euro.

Cei care deţin obligaţiunile companiei vor trece prin write down circa 1 miliard de euro, î timp ce creditorii pierd între 618 milioane euro şi 927 milioane euro, una dintre sursele FT indicând că ar putea fi vorba de maximul din această încadrare.

Urmările dezastrului financiar de la Thomas Cook s-au făcut resimţite săptămâna aceasta în piaţă, afectând furnizori, parteneri şi proprietarii imobiliari care deţin locaţiile de stradă ale companiei.

Autorităţile britanice au anunţat că vor lansa o anchetă cu privire la colapsul companiei, care se va concentra pe practici contabile, pe remuneraţiile executivilor şi pe auditori.

Potrivit surselor FT, activele Thomas Cook sunt la pământ în ceea ce priveşte valoarea, în contextul în care cele 40 de aeronave deţinute în Marea Britanie au o vârstă medie de 11 ani, în timp ce deţinerile imobiliare sunt deja devalorizate.

Doi dintre cei mai mari creditori ai băncii au fost DNB, cea mai mare bancă norvegiană, şi italienii de la UniCredit. Printre ceilalţi creditori se numără Bank of America Merrill Lynch, Barclays, BNP Paribas, Lloyds, RBS şi Societe Generale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO