Bănci și Asigurări

Fara creditele in valuta, finantarile pentru consum dau inapoi

20.02.2006, 21:00 13

Creditul de consum in valuta a inregistrat in decembrie o scadere dramatica, de 16%, aceasta fiind prima sincopa aparuta in evolutia finantarilor in moneda straina de la inceputul lui 2004. Contractia puternica a dus chiar la o restrangere a soldului total al creditului de consum.

La sfarsitul anului trecut, soldul acestor finantari era de 4,71 mld. lei (echivalentul a 1,28 mld. euro), reprezentand 30% din totalul creditului de consum. Ponderea detinuta de imprumuturile in valuta inregistreaza astfel o scadere cu 8 puncte procentuale fata de septembrie. Comparativ cu decembrie 2004, valuta mai consemneaza astfel un castig de doar un punct porcentual, de la o pondere de 29%.

Scaderea vine la trei luni de la introducerea normelor prin care BNR limiteaza soldul creditelor in valuta pe care o banca le poate acorda la de trei ori nivelul fondurilor proprii. Efecte au aparut inca din octombrie, cand ritmul de crestere a coborat brusc la putin peste 2%, de la 10% in luna anterioara. In noiembrie, soldul acestor finantari a stagnat.

Scaderea soldului imprumuturilor in valuta a aparut chiar in conditiile in care multe banci s-au grabit sa ia masuri pentru a contracara efectele normelor mai restrictive ale BNR, care i-au obligat pe unii jucatori sa sisteze creditarea in devize. Efectele majorarilor de capital si al trecerii creditelor in portofoliile bancilor din strainatate se lasa astfel asteptate.

Restrangerea creditului in valuta a dus chiar la scaderea creditului de consum in decembrie, luna despre care bancherii, dar si retailerii au spus ca a adus o explozie a consumului privat.

Soldul creditului de consum a scazut cu aproape un punct procentual in decembrie, pana la 15,7 mld. lei (4,26 mld. euro). Aceasta a fost prima restrangere a finantarilor pentru consum din noiembrie 2004.

Creditul de consum in lei a marcat o crestere cu 7,6% in decembrie, pana la aproape 11 mld. lei (aproape 3 mld. euro). Cresterea a fost in media ultimelor luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO