Bănci și Asigurări

Fara rating mai bun, creditarea va fi mai grea

21.04.2003, 00:00 22

Ratingul de tara al Romaniei  ar trebui sa creasca cu trei "trepte" pana in anul 2005, pentru ca bancile romanesti sa nu intampine probleme in finantarea companiilor autohtone, considera viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Cristian Popa.
"Este forte important ca Romania sa faca un efort concertat de imbunatatire a ratingului suveran pana la nivelul "investment grade", care este BBB - in cazul agentiei Standard&Poors. Acest lucru este necesar o data cu intrarea in vigoare a acordului de capital Basel II, 2005 -2007, pentru ca bancile romanesti vor tine seama in activitatea de creditare de ratingul de tara", a explicat Popa.
Ratingul "investment grade" reprezinta de fapt nivelul la care riscul de tara este considerat potrivit pentru marea majoritate a investitorilor, inclusiv pentru cei mai putin sofisticati.
Potrivit noului regulament al Comitetului de la Basel privind capitalurile bancilor, pe care Romania, daca va adera la UE in 2007 il va adopta imediat, bancile vor calcula marja de solvabilitate prin aplicarea unui procent de 150% pentru creditele acordate companiilor care nu au rating cel putin egal cu cel de tara. In conditiile in care putine companii, chiar si din tarile sud-est europene, au un rating atat de bun operatiunea de atragere de fonduri ar putea fi destul  de mult ingreunat.
Viceguvernatorul BNR afirma ca exista premise pentru atingerea acestor niveluri de rating, pana in anul 2005 si apreciaza ca nu este exclus sa fie realizata o prima imbunatatire a calificativelor in acest an.
Conditia pentru ca agentiile de evaluare financiara sa ridice ratingul Romaniei este mentinerea mixului de politici economice, care vizeaza reducerea inflatiei, reformele structurale, politica fiscala si de venituri.

Cum stam cu ratingurile
Ultima modificare operata de Standard&Poor's a avut loc pe 27 februarie 2003, cand a imbunatatit de la "BB minus" la "BB" calificativul Romaniei pentru datoria pe termen lung in moneda nationala si de la "B plus" la "BB minus" ratingul pentru creditele pe termen lung in valuta.
Potrivit definitiei Standard&Poors, ratingul de tara BBB pentru imprumuturile pe termen lung arata o capacitate adecvata de acoperire a angajamentelor financiare asumate. In acelasi timp, agentia de evaluare financiara stabileste ca speculative plasamentele in state care au calificative "BB", "B", "CCC", si "CC". Pragul cel mai putin speculativ este "BB", in timp ce un rating "CC" indica un grad inalt de risc.
Agentia de evaluare financiara Moody's Investor Service a imbunatatit, la sfarsitul anului trecut, calificativele acordate Romaniei pentru emisiunile de obligatiuni denominate in valuta, de la "B2" la "B1", si pentru depozitele bancare in valuta, de la "B3" la "B2".
De asemenea, agentia Fitch Ratings a majorat, la sfarsitul lunii octombrie 2002, ratingul pentru datoriile pe termen lung in valuta de la "B plus" la "BB minus", in vreme ce calificativul pentru imprumuturile pe termen lung in moneda nationala a fost  imbunatatit de la "BB minus" la BB".
In august 2002, Comitetul de Reglementari Bancare de la Basel a adoptat un nou acord de capital, care cuprinde elemente suplimentare de acoperire si gestionare a riscului, precum si o standardizare a ratingurilor utilizate de banci. Acordul va fi supus dezbaterii publice in primul semestru al acestui an, urmand sa fie implementat pana la sfarsitul anului 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO