Bănci și Asigurări

FATA Asigurari tinteste afaceri de 10 milioane de euro in 2008

07.12.2007, 14:51 11

FATA Asigurari, companie specializata pe asigurari agricole, infiintata in toamna anului trecut, si-a bugetat pentru anul viitor afaceri de 10,5 milioane de euro, in crestere cu aproape 62% fata de rezultatul bugetat pentru acest an, de 6,5 milioane de euro.
Compania estimeaza insa ca isi va depasi bugetul pana la sfarsitul anului, cu prime brute subscrise de 7,4 milioane de euro.
"Planul nostru este sa marim ponderea in portofoliu a asigurarilor non-agricole, cum ar fi cele Casco, de bunuri sau de calatorii in strainatate. Vom aborda si asigurarile RCA, dar mai tarziu, probabil in cursul anului 2009", afirma Anghel Burghila, directorul general al companiei. In prezent, circa 67% din politele vandute de FATA sunt asigurari agricole, insa pana in 2009 Burghila estimeaza ca ponderea acestora se va reduce la 50%, urmand sa creasca ponderea altor clase de asigurari generale.
Mai mult de jumatate din polite sunt vandute prin agenti, circa 25% - prin intermediul brokerilor, iar 16% - prin angajatii societatii.
"Ne dorim sa lucram mai mult cu brokerii, dar pana anul trecut putini dintre ei erau interesati de asigurarile agricole. Problema este ca nu aveau personal specializat, deci au fost mai reticenti cu privire la acest tip de asigurare si au venit doar intamplator, cu clienti care aveau deja alte polite la ei", explica directorul FATA Asigurari.
El este de parere ca brokerii vor deveni un canal de distributie din ce in ce mai important odata cu intrarea in vigoare a legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor, care ii va determina sa activeze mai mult in mediul rural.
Burghila considera ca dimensiunea pietei de asigurari agricole este mult sub potential, mai exact, la 18% din capacitate. "Daca pana in 2006 piata era la 12% din potential, estimez ca anul acesta piata va ajunge la 18%. Potentialul agricol este de 9,5 milioane de hectare, iar anul acesta probabil se vor asigura intre 1,7 milioane si 2 milioane de hectare", spune seful FATA Asigurari.
El se asteapta ca anul viitor ponderea terenurilor asigurate sa urce la 25% din totalul terenurilor agricole, in conditiile in care pentru unele subventii acordate de Guvern agricultorilor este obligatorie incheierea unei polite de asigurare.
"Pe de alta parte, pierderile din cauza secetei din acest an si faptul ca Guvernul i-a despagubit doar pe acei agricultori care aveau o polita de asigurare facultativa ii vor determina pe agricultori sa se asigure, deci piata va creste", spune seful FATA Asigurari.
Compania face parte din grupul italian Generali, prezent pe piata locala si cu societatea Generali Asigurari, si are un capital social de aproape 4,3 milioane de euro (15 milioane de lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO