Bănci și Asigurări

Fercala: Vrem sa ne "ancoram" in restructurarea BCR

Fercala: Vrem sa ne "ancoram" in restructurarea BCR

Mihai Fercala, seful SIF Transilvania

28.08.2008, 19:17 18

Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania, Tudor Ciurezu, director general la SIF Oltenia, si Manfred Wimmer, viitorul CFO al Erste Bank, au fost votati ieri de actionarii BCR ca membri ai Consiliului de Supraveghere al bancii, care isi va completa componenta odata ce vor fi obtinute si aprobarile de la BNR.
Cele cinci SIF-uri, care detin circa 30% din actiunile BCR, sunt astfel din nou reprezentate in Consiliu, dupa o pauza de mai bine de un an in care nu si-au putut ocupa cele doua locuri alocate din cauza neindeplinirii unor prevederi statutare care acum au fost modificate de AGA.
Fercala sustine ca "lucrurile ar fi stat cu totul altfel" daca SIF-urile ar fi fost reprezentate in Consiliu de acum un an. "Cred ca procesele de restructurare si dezvoltare ar fi evoluat mai rapid", a declarat seful SIF Transilvania pentru ZF. El spera ca opiniile SIF-urilor sa fie ascultate, in conditiile in care ocupa doua locuri din cele sapte ale Consiliului.
"Vrem sa ne ancoram serios in procesul de restructurare al bancii si participam la cresterea profitabilitatii. Vrem de asemenea sa prezervam cota de 40% din profitul net destinata acordarii de dividende, poate chiar sa depasim acest prag fara insa a afecta nevoile de finantare ale bancii."
Wimmer, fostul presedinte executiv interimar al BCR, preia locul lui Peter Kisbenedek, care a fost CFO al Erste Bank pana in primavara, cand a demisionat.
Tot ieri, membrii Consiliului de Supraveghere al BCR l-au ales pe Wimmer in functia de vicepresedinte. In noua formula, organismul este format din Andreas Treichl, CEO al Erste Bank si presedinte al Consiliului, Manfred Wimmer - vicepresedinte, Herbert Juranek, vicepresedinte al Erste Bank responsabil cu operatiunile si IT - membru, Bernhard Spalt, Chief Risk Officer al Erste - membru, Florin Pogonaru, om de afaceri, ales tot de Erste - membru, Mihai Fercala - membru si Tudor Ciurezu - membru.
Tot ieri, actionarii BCR au aprobat realizarea unui nou program de finantare prin emiterea de "medium term notes" - titluri cu maturitati de pana la zece ani, prin care emitentul isi poate asigura resurse in mod constant, atat de pe piata locala, cat si de pe cea internationala. Plafonul maxim al sumei totale care ar putea fi atrasa nu a fost facut public, ridicandu-se la peste jumatate de miliard de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO