Bănci și Asigurări

FGA a luat act de decizia ASF. Începând cu data publicării deciziei ASF în Monitorul Oficial, FGA poate începe deschiderea dosarelor de daună pentru şoferii păgubiţi ai Euroins

FGA a luat act de decizia ASF. Începând cu data...

Autor: Mircea Nica

17.03.2023, 17:46 414

Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a luat act de decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) privind retagerea autorizaţiei de funcţionare a companiei Euroins România, constatarea stării de insolvenţă, urmând ca ASF să promoveze în instanţă cererea de deschidere a procedurii de faliment, iar începând cu data publicării deciziei ASF în Monitorul Oficial, FGA poate începe deschiderea dosarelor de daună pentru şoferii păgubiţi ai Euroins, potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii FGA.

Cererea de deschidere a dosarului de daună se completeză în situaţia în care pentru un eveniment asigurat acoperit de o poliţă de asigurare în vigoare, nu a fost deschis un dosar de daună de către societatea Euroins.

FGA poate primi cereri de plată, din partea potenţialilor creditori de asigurare ai Societăţii Euroins Romania Asigurare Reasigurare

Potrivit legii, tot de la data publicării deciziei ASF în Monitorul Oficial al României,  creditorii de asigurări ai Societăţii EUROINS Romania Asigurare Reasigurare S.A. pot depune cereri de plată la FGA (Anexa nr 10) sau cereri de restituire primă (Anexa nr 9). Cererile de plată se pot depune până la maximum 90 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii de faliment. Pentru creanţele de asigurări născute ulterior rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de deschidere a procedurii de faliment, cererile de plată pot fi depuse în maximum 90 de zile de la data naşterii dreptului de creanţă al creditorului de asigurări.

Fondul de garantare a asiguraţilor va prelua evidenţele complete ale dosarelor de daună, precum şi evidenţele tehnico-operative şi contabile aferente acestora, în termen de 30 de zile de la data retragerii autorizaţiei de funcţionare a societăţii. După preluarea acestora, FGA va proceda la publicarea listelor potenţialilor creditori de asigurare.     

Instrumentarea de către Fond a cererilor de plată se va face după preluarea evidenţelor complete ale dosarelor de daună precum şi a evidenţelor tehnico-operative şi contabile.

Potrivit legii, art. 13 alin. (1) din Legea nr. 213/2015, FGA este în drept să efectueze plăţi din disponibilităţile sale către creditorii de asigurări, în termen de 60 de zile de la data publicării în MO al României a deciziei ASF de retragere a autorizaţiei de funcţionare. Plata despăgubirilor se va face în limita a 500.000 lei pentru o creanţă de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare încheiat de asigurătorul aflat în insolvenţă.

Ca schemă de protecţie a asiguraţilor, Fondul de garantare a asiguraţilor este pe deplin conştient de situaţia specială în care se regăseşte piaţa asigurărilor la acest moment, prin falimentele societăţilor City Insurance  şi a Euroins  şi mai ales de aşteptările creditorilor de asigurare ai celor doi asigurători. FGA şi-a propus să reprezinte un element de stabilitate şi să vină în ajutorul cetăţenilor prin desfăşurarea activităţii-instrumentarea dosarelor de daună, plata despăgubirilor cuvenite etc. într-un mod profesionist cu rezultate rapide, în limita resurselor materiale şi umane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO