Bănci și Asigurări

Fie la încasare, fie la plată, de comisioane la operaţiunile instant nu poţi să scapi. De exemplu, dacă transferi 10 lei, băncile pot să ia comision de plată instant sau comision de încasare instant şi de 4 lei sau 5 lei, adică 40-50% din suma transferată sau mai mult

Fie la încasare, fie la plată, de comisioane la...

Autor: Mircea Nica

25.05.2023, 16:30 1156

Plăţile instant, un pas important către normalizarea sistemului bancar românesc spre ceea ce se întâmplă în ţările dezvoltate, vin cu taxarea clienţilor băncilor cu comisioane Deşi cele 10 bănci care au sistemul de plăţi instant implementat au şi oferte în care plata/încasarea instant nu este comisionată, acest lucru nu este valabil pentru toţi clienţii băncilor, ci presupune anumite pachete deţinute de clienţi la banca respectivă sau încasarea lunară a unor venituri (salarii/pensii) la banca respectivă Comisioanele diferă şi apar la serviciul de plată instant, precum şi la serviciul de încasare instant Cel mai mic comision pe care băncile îl pot percepe este de 0,45 lei - 0,51 lei, dar nivelul ajunge şi la 3,5 lei, 4 lei sau 5 lei, potrivit informaţiilor de pe site-urile băncilor analizate.

Serviciul de plăţi interbancare instant, o normalitate la care aspiră toţi clienţii băncilor din România, a ajuns să fie posibil deocamdată la un număr de doar 10 bănci din cele 32 de instituţii de credit active pe piaţa bancară românească, iar clienţii trebuie să plătească fie direct, fie indirect şi pentru această normalitate.

De exemplu, dacă un client transferă 10 lei, băncile pot să ia comision de plată instant sau comision de încasare instant de până la 4 lei sau 5 lei, adică 40-50% din suma transferată, sau chiar mai mult.

Având în vedere că aderarea băncilor la serviciul de plăţi instant a însemnat anumite costuri pentru bănci, acestea inevitabil au fost transpuse în comisioane percepute de la clienţi, fie vizibil, fie mai puţin vizibil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO