Bănci și Asigurări

Fie la încasare, fie la plată, de comisioane la operaţiunile instant nu poţi să scapi

Fie la încasare, fie la plată, de comisioane la...

Autor: Mircea Nica

25.05.2023, 00:07 1253

Serviciul de plăţi interbancare instant, o normalitate la care aspiră toţi clienţii băncilor din România, a ajuns să fie posibil deocamdată la doar 10 bănci din cele 32 de bănci active în România, iar clienţii trebuie să plătească fie direct, fie indirect şi pentru această normalitate.

De exemplu, dacă un client transferă 10 lei, băncile pot să ia comision de plată instant sau comision de încasare instant de până la 4 lei sau 5 lei, adică 40-50% din suma transferată, sau chiar mai mult.

Având în vedere că aderarea băncilor la serviciul de plăţi instant a însemnat anumite costuri pentru bănci, acestea inevitabil au fost transpuse în comisioane percepute de la clienţi, fie vizibil, fie mai puţin vizibil.

Comisioanele diferă şi apar la serviciul de plată instant, precum şi la serviciul de încasare instant.

Astfel, la cele 10 bănci care au aderat la sistemul de plăţi instant, comisionul perceput pentru astfel de operaţiuni variază, dar poate ajunge şi la 10 lei. Cel mai mic comision pe care băncile îl pot percepe este de aproximativ 0,45 lei ñ 0,51 lei, dar nivelul ajunge şi la 3,5 lei, 5 lei, potrivit informaţiilor de pe site-urile băncilor. Şi serviciul de încasare instant taxează clienţii în unele cazuri, nivelul comisionului perceput fiind de 3 lei, 4 lei, chiar şi 5 lei, în timp ce anumite oferte elimină acest comision.

Deşi cele 10 bănci care au sistemul de plăţi instant implementat au şi oferte în care plata/încasarea instant nu este comisionată, acest lucru nu este valabil pentru toţi clienţii băncilor, ci presupune anumite pachete deţinute de clienţi la banca respectivă sau încasarea lunară a unor venituri (salarii/pensii) la banca respectivă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO