Bănci și Asigurări

Finanţarea agriculturii îşi continuă avansul cu un ritm de creştere mai ponderat al soldului, de 12,2% la final de martie 2022

Finanţarea agriculturii îşi continuă avansul cu un...

Autor: Mircea Nica

30.05.2022, 07:20 177

Agricultura şi-a menţinut un ritm de creştere de două cifre la finalul lunii martie 2022, avansul fiind de 12,2%, faţă de soldul de la finalul lunii martie 2021, până la un sold al creditelor acordate şi angajamentelor asumate de bănci de 23,9 mld. lei, conform celor mai recente date ale BNR.

Sectorul agriculturii a fost în centrul atenţiei atât pentru băncile comerciale, cât şi pentru Uniunea Europeană de-a lungul timpului prin intensificarea programelor de creditare sectorială. Deşi efortul susţinut pe agricultură a adus creşteri susţinute de două cifre în ceea ce priveşte soldul finanţărilor, ponderea creditelor pentru acest sector rămâne sub 5% din totalul creditelor acordate de bănci în economia locală.

Pe de altă parte, perspectivele de creştere a finanţărilor în acest sector au devenit mult mai mari, dată fiind situaţia geopolitică. Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale la nivel mondial, România ar putea să acopere o parte din producţia de cereale care nu mai vine acum din Ucraina, ceea ce înseamnă că dezvoltarea sectorului agriculturii din România a devenit mai esenţială ca niciodată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO