Bănci și Asigurări

Finantarile UniCredit Leasing vor trece de 600 de milioane de euro

29.02.2008, 15:33 16

UniCredit Leasing Corporation, cea mai mare companie de pe piata de profil, va acorda in acest an finantari de peste 600 de milioane de euro, marcand astfel o crestere de cel putin 20% fata de nivelul din 2007.
"In 2008 vom trece cu siguranta pragul de 600 de milioane de euro si ne indreptam cu pasi repezi spre un portofoliu de un miliard in urmatorii ani", a declarat Septimiu Postelnicu, directorul general al companiei.
UniCredit Leasing Corporation a rezultat din fuziunea companiilor UniCredit Leasing si HVB Leasing, care a fost finalizata la inceputul anului trecut. In 2007, finantarile acordate de societate au trecut de 500 de milioane de euro, in crestere cu 25% fata de rezultatele consolidate din 2006 ale UniCredit si HVB Leasing.
"Leasingul auto ramane motorul de crestere a veniturilor din dobanzi, dar si leasingul pentru echipamente si cel pentru camioane au inregistrat cresteri. In ceea ce priveste leasingul imobiliar, acesta s-a dovedit a fi mai putin productiv decat ne asteptam, in conditiile in care piata abunda in astfel de solutii de finantare din partea bancilor", explica Postelnicu.
UniCredit Leasing a incheiat in 2007 peste 15.000 de contracte, 55% din finantari fiind pentru autovehicule, 35% - pentru echipamente si camioane grele, in timp ce leasingul imobiliar a reprezentat sub 10% din portofoliu. "Anul acesta ne vom reaseza strategia pe leasing imobiliar, in sensul ca ne vom axa pe IMM-uri. Vom finanta achizitia de apartamente si vile pentru sedii de societati, precum si cabinete de avocatura, notariale sau medicale, pentru ca exista un interes deosebit pentru acest segment", afirma directorul general al UniCredit Leasing. El spune ca businessul pe segmentul auto va creste in 2008 cu cel putin 10%, in timp ce finantarile pentru domeniul imobiliar se vor tripla.
"Cresterea finantarilor pentru autovehicule a inregistrat o usoara franare in primele doua luni ale anului, dar asta nu inseamna ca piata auto scade. Totusi, la un moment dat va veni o stagnare pe acest segment. Ne asteptam ca in 2010 leasingul auto, cel pentru echipamente si cel imobiliar sa aiba ponderi aproximativ egale in portofoliul nostru", spune Postelnicu.
El afirma ca, in conditiile in care firmele de leasing nu se mai lupta pentru clienti prin reducerea preturilor, compania isi va reorienta strategia spre alte elemente care sa o diferentieze.
"Va trebui sa ne reasezam strategia pe calitatea serviciilor si pe modul de relationare cu clientii, fara a cobori pretul. E un challenge foarte interesant", sustine seful UniCredit Leasing.
Piata locala de leasing a ajuns anul trecut la 4,4-4,5 miliarde de euro, potrivit unor estimari, inregistrand astfel o crestere de cel putin 35% fata de 2006. Pana la sfarsitul acestui an, totalul finantarilor acordate de companiile locale de laesing ar putea creste cu inca un miliard de euro, pana la 5,5 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO