Bănci și Asigurări

Finantele ar plati 5% dobanda pentru a lua pana la 1 mld. euro prin club loan

15.07.2009, 20:44 44

Ministerul Finantelor ar putea oferi o dobanda de 5% pe an in euro bancilor care vor participa la finantarea de pana la un miliard de euro care ar urma sa fie aranjata in circa doua saptamani pe structura unui "club loan", afirma surse bancare.
Practic, pretul ar reprezenta suma dintre rata de referinta EURIBOR, in jur de 1%, plus nivelul CDS-urilor (costul asigurarii riscului impotriva unui default al Romaniei), care a urcat saptamana trecuta la aproape 4 puncte procentuale pe fondul unui nou episod de inrautatire a perceptiei de risc asupra Romaniei. Ministerul Finantelor are nevoie de acesti bani pentru a sustine efortul reducerii restantelor la rambursarea de TVA.
Printr-o asemenea operatiune, Finantele vor absorbi o parte din cele peste doua miliarde de euro devenite disponibile dupa ce BNR a redus de doua ori rezervele minime obligatorii (RMO) ale bancilor (a doua intra in vigoare pe 24 iulie). Prin schimbarea in lei a imprumutului in euro atras de Finante, BNR ar urma apoi sa recupereze din rezerva valutara pierduta prin relaxarea RMO.
Varianta de finantare prin "club loan" - mai flexibila si mai simpla decat un credit sindicalizat sau o emisiune de eurobonduri - ar putea fi activata de mai multe ori pe parcursul anului, in functie de necesitatile Finantelor, care sunt in crestere din cauza scaderii rapide a veniturilor bugetare. De vinerea trecuta, Trezoreria statului intra zilnic pe piata pentru a face rost de lichiditati.
Pe de alta parte, Finantele pastreaza deschisa optiunea lansarii de eurobonduri, posibila in septembrie cand se incheie perioada de vacanta.
In contextul restrangerii masive a creditarii, bancile mari au cerut si in discutiile cu FMI de la Bruxelles crearea unui mecanism pentru ca lichiditatile in valuta disponibile sa poata fi plasate in tara si nu retrase de pe piata. Unele banci sunt totusi nemultumite ca o creanta rezultata dintr-un club loan nu este eligibila pentru obtinerea de lichiditati de la BNR, asa incat discutiile continua.
In acelasi timp, foamea de bani a Finantelor ar putea duce la o noua problema: unele banci straine tind sa-si epuizeze limita de expunere pe titluri de stat aprobata de bancile-mama. Jucatori precum BRD au solicitat si obtinut deja cresterea substantiala a limitei de risc, in timp ce altii precum UniCredit Tiriac au discutii cu banca-mama.
"Obligatiunile guvernamentale sunt, in acest moment, o solutie avantajoasa si sigura pentru noi. Suntem in discutii cu banca-mama pentru marirea expunerii pe titluri de stat", a declarat Stanislav Georgiev, CFO al UniCredit Tiriac.
Alte banci considera ca aceasta nu constituie o problema, discutia fiind o incercare de a forta dobanzi mai mari. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO