Bănci și Asigurări

Finanţele au atras 500 milioane lei prin vânzarea de obligaţiuni cu scandenţă peste doi ani

Finanţele au atras 500 milioane lei prin vânzarea de...

Autor: Stefan Musgociu

17.02.2014, 20:32 93

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a atras 500 milioane lei printr-o licitaţie în care a vândut obligaţiuni cu scadenţă peste doi ani şi pentru care a acceptat să plătească un randament mediu de 4,08% pe an, nesemnificativ sub cotaţiile din piaţa secundară pentru astfel de titluri.

Pentru această licitaţie, Finanţele au primit ordine de subscriere în valoare cumulată de 633,3 milioane lei, iar valoarea programată a operaţiunii a fost de 500 milioane lei.

Emisiunea redeschisă la licitaţia de luni ajunge la scadenţă în aprilie 2016.

Analiştii ING Bank estimau luni dimineaţă că Finanţele vor respinge ofertele băncilor, însă nu au exclus posibilitatea acceptării ofertelor la un randament maxim de aproximativ 4,1% pe an (cotaţia superioară din piaţa secundară).

"Spaţiul titlurilor de stat a continuat să sufere vineri, cu creşteri de circa 3-5 pb (0,03 - 0,05 puncte procentuale - n.r.) în randamentele titlurilor în lei contrastând cu scăderile din regiune. Considerând evenimentele politice drept cauze pentru această evolutie, presupuneam ca Ministerul Finanţelor va respinge pentru a treia oară în această lună întreaga cerere la o licitaţie de tilturi de stat azi. Dacă totuşi MF va decide să vândă obligaţiunile la doi ani în valoare de 500 milioane lei, ne aşteptăm la un randament maxim de circa 4,1%", au afirmat analiştii într-o notă.

Randamentul maxim acceptat la licitaţia de luni a fost de 4,15% pe an.

Analiştii Erste au estimat, luni dimineaţă, că Finanţele vor accepta un randament de 4,05% plus/minus 0,05 puncte procentuale.

Obligaţiunile fac parte dintr-o emisiune lansată în aprilie 2011 şi prin care Finanţele au atras deja 6,442 miliarde lei. La lansare, Finanţele au atras 289,1 milioane lei prin această emisiune, iar apoi au urmat mai multe redeschideri.

La precedenta redeschidere a acestei emisiuni, din august 2013, Trezoreria a acceptat să plătească un cost de finanţare de 4,23% pe an.

Finanţele vor organiza marţi o licitaţie suplimentară prin care vor să atragă 50 milioane lei vânzând obligaţiuni din această emisiune şi la care va accepta numai oferte necompetitive, în care investitorii indică doar suma pe care sunt dispuşi să o plaseze în titlurile de stat, nu şi randamentul ţintit. De regulă, la licitaţiile suplimentare se oferă acelaşi randament cu cel din licitaţia principală, derulată cu o zi înainte.

Trezoreria a respins în prima jumătate a lunii februarie ofertele pentru două licitaţii principale, considerând prea ridicate randamentele cerute, iar licitaţiile secundare pentru oferte necompetitive nu au mai fost organizate. Din acelaşi motiv, MFP a reprogramat la începutul lunii februarie o licitaţie pentru vânzare de certificate de trezorerie în valoare de 1,2 miliarde lei. Licitaţia a fost amânată pentru data de 20 februarie. Potrivit comunicatului transmis la începutul lunii februarie, MFP a asigurat deja o bună parte din necesarul de finanţare pentru anul 2014, inclusiv prin cele două emisiuni externe în dolari.

Finanţele au programat pentru luna februarie emisiuni de titluri de stat pe piaţa locală în valoare cumulată de 4,06 miliarde de lei şi, respectiv, de 200 milioane euro, lună în care ajung la scadenţă titluri de 1 miliard de lei. Până acum Finanţele au împrumutat în februarie 1,38 miliarde lei.

Trezoreria a atras în acest an 6,242 miliarde lei şi 278,7 milioane euro prin vânzare de titluri de stat. La aceste împrumuturi se adaugă 2 miliarde dolari, sumă atrasă de pe pieţele internaţionale prin două emisiuni de obligaţiuni, cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO