Bănci și Asigurări

Finanţele au avut un vârf de plată de 7 miliarde de lei în ultima zi din aprilie

Finanţele au avut un vârf de plată de 7 miliarde de...

Autor: Claudia Medrega

01.05.2015, 00:04 199

Ministerul Finanţelor a avut în aprilie un vârf de plată a datoriei, în ultima zi din lună ajungând la maturitate titluri de stat de 7 mld. lei, după ce în martie a ajuns la scadenţă o emisiune de eurobonduri de 1 mld. euro.

Un alt vârf de plată al datoriei va fi în octombrie, când ajung la scadenţă titluri de stat de peste 7 mld. lei.

Pentru aprilie, statul şi-a propus să împrumute de pe piaţa internă 2,7 mld. lei, două treimi din media lunară din primul trimestru şi cea mai mică sumă planificată de peste un an.

În martie, Trezoreria a programat îm­prumuturi de 3,3 mld. lei după ce în februarie Ministerul Finanţelor a planificat să îm­prumute 5 mld. lei de pe piaţa internă, cea mai mare valoare a emisiunilor brute din ultimii patru ani.

În aprilie s-a observat o uşoară creştere a randamentelor plătite de stat. Joi dimineaţa randamentul pe termen foarte scurt a scăzut cu peste un punct procentual, la 2,5%, în condiţiile în care obligaţiunile de 7 mld. lei care au ajuns la scadenţă ieri au calmat piaţa destul de mult, potrivit analiştilor de la ING Bank.

Randamentul implicit al swap-urilor valutare overnight ar trebui să coboare sub 2%, dar să rămână peste 1%. Iar dacă nivelul va rămâne peste 2% luni, atunci este posibil ca BNR să anunţe o nouă licitaţie repo de injectţie a lichidităţii, anticipează economiştii de la ING Bank.

Necesarul de finanţare total este de aproximativ 50 mld. lei în acest an.

Trezoreria intenţionează să atragă în 2015 de pe pieţele internaţionale împrumuturi externe prin programul MTN de 2,5-3 mld. euro. În iulie ajung la maturitate obligaţiuni în euro emise pe piaţa locală de aproape 900 mil. euro.

Începând din acest an Ministerul Finan­ţelor începe să ramburseze şi împrumutul de 5 mld. euro contractat la începutul crizei de la Comisia Europeană, prima tranşă fiind de 1,5 mld. euro.

Trezoreria îşi propune să treacă de la o structură echilibrată a finanţării între piaţa internă şi cea externă la o creştere a ponderii pieţei locale până la 70% la nivelul lui 2016. Un alt obiectiv este extinderea maturităţii medii a portofoliului pentru optimizarea serviciului datoriei şi evitarea acumulării de vârfuri de plată riscante.

Ponderea împrumuturilor în euro în structura datoriei publice guvernamentale a crescut în ultimii ani spre 50%, nivel comparabil cu cel al împrumuturilor în lei, care au depăşit 100 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO