Bănci și Asigurări

Finanţele au împrumutat 200 de milioane de lei pe şase ani la un randament de 2,7%

Finanţele au împrumutat 200 de milioane de lei pe şase...

Autor: Liviu Popescu

21.04.2015, 00:00 52

Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri 200 de milioane de lei (45 mil. euro) prin emiterea de obligaţiuni de stat cu scadenţa în iunie 2021, la un randament de 2,7%, în uşoară creştere faţă de nivelul de la începutul lunii martie. Băncile au plasat oferte de aproape 448 mil. lei, însă Finanţele au împrumutat doar suma planificată. La licitaţia anterioară cu titluri de stat pe aceeaşi scadenţă, pe 9 martie, statul s-a împrumutat la un randament de 2,6% pe an. Pentru această lună, statul şi-a propus să împrumute 2,7 mld. lei, două treimi din media lunară din primul trimestru şi cea mai mică sumă planificată de peste un an.

Până în prezent, statul a împrumutat aproximativ 1,1 mld. lei. Luna aceasta s-a remaracat o uşoară creştere a randamentelor plătite de stat. De exemplu, joi Finanţele au împrumutat 200 mil. lei până în februarie 2025 la un randament de 3,2%, comparativ cu nivelul de 3,1% pe an înregistrat la licitaţia anterioară. În martie, Finanţele au împrumutat 3,3 mld. lei, în scădere cu 1,4 mld. lei faţă de luna anterioară. De la începutul anului şi până în prezent, Finanţele au împrumutat 12 mld. lei prin vânzarea de obligaţiuni şi certificate de trezorerie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO