Bănci și Asigurări

Finanţele au împrumutat de la bănci 2,5 mld. lei în primele două săptămâni din ianuarie

Finanţele au împrumutat de la bănci 2,5 mld. lei în...

Autor: Monica Juganaru

14.01.2014, 20:46 111

Ministerul Finanţelor a atras ieri 50 de milioane de lei printr-o licitaţie suplimentară pentru obligaţiuni în lei scadente în 2021, la care a oferit acelaşi randament ca la operaţiunea principală organizată în ziua precedentă, de 4,99% pe an. Trezoreria a împrumutat luni 560 de milioane de lei prin aceeaşi emisiune. Subscrierile de ieri au însumat 59 de milioane de lei.

La licitaţiile pentru oferte necompetitive, participanţii indică doar suma pe care vor să o plaseze în titlurile de stat, nu şi randamentul pe care îl ţintesc. Obligaţiunile vândute luni şi marţi fac parte dintr-o emisiune lansată de Finanţe în luna mai 2011 şi care a fost redeschisă deja de şapte ori. Următoarea licitaţie din acest an pentru titluri de stat este programată mâine, când statul va scoate la vânzare obligaţiuni pe 15 ani în valoare de 100 de milioane de lei.

Ministerul Finanţelor a programat pentru luna ianuarie licitaţii pe piaţa internă prin care vrea să vândă titluri de stat în valoare de 4 miliarde de lei şi 200 mil. euro, de aproape două ori mai mult decât titlurile care ajung la scadenţă în această lună, de 2,8 miliarde de lei. Trezoreria a împrumutat deja 2,46 miliarde lei de la începutul acestui an pe piaţa internă.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO