Bănci și Asigurări

Finanţele au împrumutat jumătate de miliard de lei la un cost minim record

Finanţele au împrumutat jumătate de miliard de lei la...

Autor: Florentina Dragu

23.03.2015, 14:11 255

Comparativ, băncile se împrumută pe piaţa monetară la scadenţă de trei luni la dobânzi de 1,3% pe an. Trezoreria a primit oferte de 1,14 miliarde de lei pentru titlurile pe trei luni, dar a atras doar suma prevăzută în prospectul de împrumut pentru luna martie. Randamentul maxim acceptat a fost de 1,22% pe an.

Ultima licitaţie pentru certificate pe trei luni a fost organizată pe 23 februarie, când ministerul Finanţelor a atras 354,8 milioane lei de la investitori, la un randament de 1,24% pe an.

Ministerul Finanţelor vrea să împrumute în luna martie prin vânzarea de titluri de stat 3,34 miliarde de lei, în scădere de la 4,73 miliarde de lei în februarie. Până luni inclusiv, instituţia a atras 2,33 miliarde de lei, iar la ultima licitaţie a lunii, care va avea loc joi, vrea să vândă titluri pe un an în valoare de 1 miliard de lei.

De la începutul anului, statul a împrumutat din piaţa internă 10,63 miliarde de lei prin vânzarea de obligaţiuni şi certificate de trezorerie.

Ministerul vrea să atragă în acest an până la 40 miliarde de lei prin vânzarea de certificate de trezorerie şi obligaţiuni pe piaţa internă, la care ar urma să se adauge maxim 3 miliarde de euro de pe pieţele externe şi fonduri atrase de la instituţiile financiare internaţionale.

Anul trecut, Finanţele au împrumutat din piaţa internă 40,56 miliarde lei şi 928,7 milioane euro prin vânzare de titluri de stat. La aceste împrumuturi se adaugă sume atrase de pe pieţele internaţionale, respectiv 2 miliarde dolari şi 2,75 miliarde euro, prin patru emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO