Bănci și Asigurări

Finanţele au inundat piaţa monetară în decembrie, contribuind la căderea Robor şi la deprecierea leului

Finanţele au inundat piaţa monetară în decembrie, contribuind la căderea Robor şi la deprecierea leului

Autor: Iulian Anghel

01.02.2016, 00:07 2093

Ministerul Finanţelor a cheltuit în de­cembrie cu 15,6 miliarde de lei (2,2% din PIB) peste veniturile obţi­nu­te în această lună, lucru ce a topit ex­ce­dentul înregistrat la 11 luni (plus 0,7% din PIB), l-a transformat în deficit (- 1,47% din PIB) şi a dezechilibrat şi mai ta­re piaţa monetară contribuind la că­derea Robor spre minime istorice şi la depre­cierea leului.

Partea pozitivă este că cele 15 mld. lei cheltuite în decembrie peste ve­nituri au mers în investiţii care, pe tot anul, au ajuns la 41 mld. lei (92% din ceea ce era programat).

Partea proastă este că sumele uria­şe eliberate de Finanţe într-o sin­gură lu­nă s-au adăugat deja excesului de li­chiditate din piaţă şi au contribuit la redu­cerea şi mai puternică a dobân­zi­lor şi, în final, la deprecierea leului faţă de euro.

„Execuţia dezechilibrată a buge­tu­lui complică foarte mult politica mo­netară. Lichiditatea foarte multă in­jec­tată în piaţă de Ministerul Finan­ţelor, într-o singură lună, a contribuit la îm­pin­ge­rea Robor spre zero şi ceva. Banii plu­tesc în piaţa monetară, iar cele 15 miliarde de lei injectate în plus în pia­ţă pun presiune nu doar pe do­bândă, ci şi pe curs“, comentează Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank.

AFACERI DE LA ZERO