Bănci și Asigurări

Finanţele au luat 200 milioane de lei pe opt ani la un cost în scădere

Foto: Silviu Matei

Foto: Silviu Matei

Autor: Liviu Popescu

13.10.2015, 00:00 76

Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri 200 mil. lei (echivalentul a 45 mil. euro) printr-o emisiune de obligaţiuni de stat cu scadenţa în aprilie 2023, pentru care plăteşte 3,18% pe an, în linie cu aşteptările analiştilor de la ING. Randamentul este în scădere faţă de precedenta licitaţie cu astfel de titluri de stat pe scadenţă asemănătoare din luna august când statul a împrumutat 200 mil. lei la un cost de 3,75% pe an.

La licitaţia de ieri băncile au depus oferte de 319 mil. lei, însă statul a împrumutat doar suma planificată. Finanţele mai au programată pentru această săptămână o licitaţie cu certificate de trezorerie de 700 mil. lei cu scadenţa în octombrie 2016. Pentru luna octombrie, statul şi-a programat împrumuturi de 3,7 mld. lei din care 3,4 mld. lei prin emisiuni de obligaţiuni de stat şi certificate de trezorerie, iar restul de 300 mil. lei din alocările suplimentare.

În luna septembrie statul a împrumutat 3,5 mld. lei, cel mai mult din acest an. Pentru acest an, Ministerul Finanţelor şi-a programat împrumuturi de 40 mld. lei prin vânzarea pe piaţa internă de certificate de trezorerie şi obligaţiuni. Până în prezent, Trezoreria a împrumutat circa 25,2 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO