Bănci și Asigurări

Finanţele au luat un miliard de lei pe un an la un cost în scădere

Finanţele au luat un miliard de lei pe un an la un cost...

Autor: Liviu Popescu

13.11.2015, 00:00 105

Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri un miliard de lei (echivalentul a 230 mil. euro) de la bănci printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont cu scadenţa în noiembrie 2016 la un cost mediu ponderat al randamentului de 1% pe an. Costul este în creştere faţă de precedenta licitaţie cu astfel de titluri din aprilie pe scadenţă asemănătoare, când Trezoreria s-a împrumutat cu 1,46% pe an. La licitaţia de ieri, băncile au depus oferte de 1,9 mld. lei, însă Statul a luat doar suma planificată.

Analiştii se aşteaptau la randamentul de 1% pe an, având în vedere contextul favorabil al lichidităţii. Pentru această lună, Finanţele şi-au programat împrumuturi de 3,5 mld. lei (800 mil. euro), valoare asemănătoare cu cea din octombrie. Finanţele vor să atragă 3,2 mld. lei prin şapte licitaţii cu certificate de trezorerie şi cu obligaţiuni de stat, la care se pot adăuga 330 mil. lei din alocările sesiunilor suplimentare. Finanţele şi-au programat pentru lunile septembrie, octombrie şi noiembrie cele mai încărcate calendare de împrumut din acest an. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO