Bănci și Asigurări

Finanţele au plătit mai mult pentru obligaţiunile pe patru ani: dobânda a urcat la 6,4% pe an

Finanţele au plătit mai mult pentru obligaţiunile pe patru ani: dobânda a urcat la 6,4% pe an

Foto Mihai Dăscălescu

Autor: Monica Juganaru

13.07.2012, 00:00 112

Ministerul de Finanţe a plătit un randament în creştere, de 6,41% pe an, pentru o obligaţiuni cu scadenţa în ianuarie 2016, suma împrumutată fiind de 400 mil. lei. Cererea din partea băncilor s-a ridicat la 1,1 mld. lei. La licitaţia din luna iunie cu titluri cu scadenţă similară, statul plătise un randament de 6,28% pe an pentru 95 mil. lei.

Cristian Sporiş (foto), secretar de stat în cadrul Ministerului de Finanţe a afirmat la început săptămânii că randamentele au crescut din cauza situaţiei încordate de pe pieţele financiare europene, a structurii lichidităţilor din sistemul bancar şi tensiunilor politice din România.

El a amintit că statul a atras finanţări la costuri în scădere în prima parte a anului, când a aplicat un program de prefinanţare pentru a profita de randamentele în scădere la minime istorice pentru aproape toate maturităţile.

Trendul s-a inversat în luna mai, când BNR a decis să întrerupă ciclul de reducere a ratei de politică monetară din cauza schimbărilor politice, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro. Ministerul de Finanţe a atras în acest an 37 mld. lei de pe piaţa locală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO