Bănci și Asigurări

Finanţele au programat pentru luna iulie licitaţii de 2,25 miliarde lei, sub nivelul din iunie

Finanţele au programat pentru luna iulie licitaţii de 2,25 miliarde lei, sub nivelul din iunie

Autor: Monica Juganaru

29.06.2012, 14:27 194

Trezoreria a programat pentru iunie să atragă 3,5 miliarde lei, însă a împrumutat doar 1,4 miliarde lei.

Pentru luna iulie, administartorii datoriei publice au planificat o singură licitaţie pentru certificate de trezorerie, cu scadenţa de 11 luni. Operaţiunea se va derula pe 9 iulie, iar valoarea indicativă este de 700 milioane lei.

Finanţele au mai stabilit lansarea unei emisiuni de obligaţiuni cu scadenţa la doi ani, pentru care va organiza doua licitaţii, prin care vrea să atragă 500 milioane lei şi, respectiv 650 milioane lei.

Totodată, Ministerul Finanţelor va redeschide o emisiune de obligaţiuni pe patru ani, prin care vrea să împrumute 400 milioane lei.

Ministerul Finanţelor a atras în acest an 35,95 miliarde de lei pe piaţa locală. La această sumă se adaugă împrumuturi de 2,25 miliarde de dolari prin emisiuni de titluri pe piaţa SUA.

Randamentele au scăzut treptat de la începutul anului până în aprilie, pe fondul reducerii ratei dobânzii de politică monetară de către BNR. Acest trend s-a oprit însă în luna mai, când BNR a decis să întrerupă ciclul de reducere a ratei de politică monetară din cauza schimbărilor politice din România, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO