Bănci și Asigurări

Finantele imprumuta de la bancile locale 1,9 mld. lei

16.06.2008, 18:49 15

Finantele au apelat la sfarsitul saptamanii trecute si la piata interna pentru a-si acoperi nevoi temporare de lichiditati, atragand nu mai putin de
1,9 mld. lei (517 mil. euro) de la bancile locale, intr-un depozit la o saptamana pentru o dobanda de 9,75% pe an.
In mod traditional, Ministerul Finantelor facea asemenea miscari in primele luni ale anului, cand incasarile la buget sunt reduse, pentru a acoperi sincope de lichiditati.
Vineri, Trezoreria a platit o dobanda de 9,75% pe an pentru a atrage lei intr-un depozit pe sapte zile. Si BNR utilizeaza depozite pe sapte zile pentru a absorbi leii in exces de pe piata interbancara, iar dobanda platita este tot de 9,75% pe an.
"Este o miscare buna pentru Finante. Avand in vedere ca la titlurile de stat randamentele cerute de investitori au trecut de 10% pe an, atragerea de imprumuturi pe termen scurt, la costuri mai mici, este o solutie pentru a acoperi sincope de lichiditati", comenteaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
In ultimele saptamani, nivelul lichiditatilor pe piata monetara fusese destul de scazut, situatia fiind reflectata si de interesul foarte mic al bancilor pentru plasarea de fonduri la BNR. Totusi, spre sfarsitul saptamanii trecute, cantitatea de lei de pe piata urcase, cel mai probabil in urma unor decontari operate de Finante. Ministrul Varujan Vosganian a aratat ca, incepand din mai, bugetul a trecut de la excedent la deficit.
Depozitul atras de Finante va ajunge la scadenta pe 23 iunie, chiar in ultima zi a perioadei curente de constituire a rezervelor minime obligatorii, cand cererea de lichiditati din partea bancilor ar putea sa creasca.
Finantele vor avea de facut plati importante la sfarsitul lunii, in conditiile in care pe 27 ajunge la scadenta o emisiune de eurobonduri in valoare de 664 de milioane de euro.
Cu toate acestea, miscarea de saptamana trecuta a Finantelor care au lansat emisiunea de euroobligatiuni de 750 mil. euro a venit ca o surpriza. Dobanda a fost stabilita la 6,5% pe an. Randamentul la care titlurile au fost plasate s-a ridicat 6,69%, respectiv peste randamentele la care se tranzactioneaza celelalte serii de euroobligatiuni romanesti de pietele internaionale, care variaza intre 6% si 6,6%.
Companiile de pensii private (pilonul II) nu intentioneaza sa investeasca banii clientilor in eurobondurile emise saptamana trecuta de Ministerul Finantelor. Administratorii fondurilor de pensii obligatorii spun ca prefera plasamentele in lei, pentru a evita riscul valutar, pentru acoperirea caruia nu au instrumente.
"Nu vom investi in eurobonduri, pentru ca noi incasam in lei si vrem sa investim tot in lei. Cu investitii in euro, ne-am asuma un risc valutar de care nu putem sa ne protejam, pentru ca nu exista instrumente aprobate de Comisia de Pensii", afirma Mihai Coca-Cozma, directorul general al AIG Fond de Pensii.
Fondurile de pensii pot investi pana la 70% din active in titluri de stat emise de Ministerul Finantelor sau de state ale UE.
"Nu suntem in mod deosebit interesati de aceste obligatiuni in euro. Volumul emisiunii este atractiv, insa performanta noastra este masurata in lei, deci nu cautam expunere pe euro. Daca am face totusi acest lucru, am investi in alte instrumente, cum ar fi actiunile sau obligatiunile corporatiste", spune Dorin Boboc, directorul de investitii al Allianz-Tiriac Pensii Private.
Fondurile de pensii au incasat primele contributii de la clienti pe 20 mai, valoarea acestora fiind de aproape
88,2 mil. lei (24,1 mil. euro). Majoritatea administratorilor au preferat sa plaseze cea mai mare parte din acesti bani in depozite bancare, profitand astfel de o derogare a Comisiei de Pensii Private, care permite depasirea pragului de 20% pentru aceste investitii, prevazut de legislatie, timp de sase luni.
"Preferam investitiile in lei, pentru ca moneda romaneasca este inca foarte volatila si putem pierde in orice moment daca se apreciaza in raport cu euro. Riscul valutar este mare", sustine Radu Vasilescu, directorul general al ING Fond de Pensii.
Leul a inregistrat o volatilitate foarte ridicata din a doua jumatate a anului trecut, cursul urcand cu pana la 20% din iulie 2007 si pana in ianuarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO