Bănci și Asigurări

Finanţele s-au decis: vor 600 mil. euro de la băncile locale

Autor: Liviu Chiru

01.05.2011, 23:30 135

Ministerul Finanţelor a anunţat că va vinde miercuri 4 maiobligaţiuni de stat în euro în valoare de 600 de milioane de euro.Titlurile, cu o valoare nominală de 50.000 de euro, vor purta odobândă de 4,5% pe an. Plasarea obligaţiunilor se va face printr-olicitaţie, astfel că preţul de achiziţie ar putea să fie mai micdecât valoarea nominală, ceea ce va însemna un randament mai marepentru investitori.

Dealerii băncilor locale consideră de altfel că randamentul s-arputea ridica la 4,7%-5% pe an, având în vedere că dobânzile la euroau urcat pe pieţele internaţionale în ultimele luni. Pentru unplasament pe trei ani în euro, dobânda pe pieţele internaţionaleurcă spre 2,4% pe an, la care se adaugă şi riscul de ţară, careînseamnă încă 2,2%, dar şi marja de câştig a investitorului.

Emisiunea va fi intermediată de cele 12 bănci care acţionează cadealeri primari pe piaţa titlurilor de stat, iar prin intermediulacestora vor putea să participe la licitaţie atât investitoriinstituţionali, cât şi clienţi individuali. Titlurile vor putea fitranzacţionate ulterior atât pe piaţa secundară administrată de BNR(prin sistemul SaFir), cât şi prin intermediul Bursei de ValoriBucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO