• Leu / EUR4.9490
  • Leu / GBP5.6367
  • Leu / USD5.0469
Bănci și Asigurări

Finanţele toarnă gaz pe scandalul numirilor de la CEC

Finanţele toarnă gaz pe scandalul numirilor de la CEC

Autor: Razvan Voican

16.05.2011, 23:51 1752

Tocmai după ce BNR i-a respins două nominalizări devicepreşedinţi în conducerea CEC Bank, ministrul finanţelorGheorghe Ialomiţianu vorbeşte despre includerea băncii de stat îngrupul companiilor publice pentru care ar urma să se aplice reţeta"managementului privat".

El a declarat duminică la postul public de televiziune că bancaar putea avea "management privat" până la sfârşitul anului.Afirmaţia vine după ce în AGA de la sfârşitul lunii martieMinisterul Finanţelor i-a acordat lui Radu Gheţea un nou mandat depreşedinte, în condiţiile în care Gheţea a fost adus în 2007 tocmaica bancher privat. De asemenea, toţi ceilalţi vicepreşedinţi dinechipa sa - Gheorghe Carabasan, Mihaela Popa, Mirela Iovu şiCristian Tudorancea - au venit din bănci private.

Ialomiţianu a făcut declaraţia respectivă în contextulscandalului iscat săptămâna trecută după ce Banca Naţională arespins nominalizările Ministerului Finanţelor, controlat de PDL,privind instalarea lui Andrei Stamatian, fiul prefectului de Cluj,în funcţia de prim-vicepreşedinte cu atribuţii pe financiar, şi alui Răzvan-Andrei Micu, consilier al ministrului GheorgheIalomiţianu, ca vicepreşedinte pe retail.

Ministerul Finanţelor nu a oferit explicaţiile solicitate de ZFîn urmă cu o săptămână. În schimb, Ialomiţianu a susţinut duminicăla TVR că BNR "nu a respins persoane".

"Cei de la BNR doresc ca persoanele care sunt recomandate săaibă experienţă exact pe ceea ce fac în noua funcţie. Este greu(...)", a spus Ialomiţianu, ca şi când aceasta ar fi o cerinţăieşită din comun şi nu una care ar fi trebuit să fie avută învedere chiar de Finanţe în momentul în care a făcut nominalizările.El a adăugat că "ni s-a făcut propunerea de către bancă să aliniempregătirea şi experienţa lor cu funcţiile pentru care suntpropuşi".

Ieri urma să aibă loc AGA la CEC Bank în care Finanţele să-şiadapteze nominalizările la cerinţele BNR.

"Analiza este complexă, se face la Direcţia de Supraveghere,apoi intră în discuţia consiliului de administraţie al BNR. Oechipă de management este analizată în ansamblu, dar şi fiecare omîn parte. Ar trebui să aibă loc schimbări sau confirmări şi să vinădosarul la BNR", spune Adrian Vasilescu, consilier alguvernatorului BNR.

Conform discuţiilor iniţiale, Stamatian ar trebui să fiedesemnat prim-vicepreşedinte responsabil cu retailul, iar Micu săfie membru al consiliului de administraţie. Acest aranjament arlăsa însă liber un post de vicepreşedinte. Rămâne de văzut dacărecentele alegeri din PDL au influenţat în vreun fel intereselepolitice privind conducerea CEC.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9490
Diferență: 0,0081
Ieri: 4.9486
Azi: 5.0469
Diferență: -1,0935
Ieri: 5.1027
Azi: 5.6367
Diferență: 1,5585
Ieri: 5.5502
Azi: 5.1652
Diferență: -0,7837
Ieri: 5.2060