Bănci și Asigurări

Finanţele vor 500 mil. lei anul acesta şi 2 mld. lei anul viitor din aplicarea mecanismului TVA split

Gabriel Biriş are îndoieli mari: „Vor face exact cum a făcut Firea cu banda unică. Costurile vor fi însă enorme.”

Gabriel Biriş are îndoieli mari: „Vor face exact cum a făcut Firea cu banda unică. Costurile vor fi însă enorme.”

Autor: Iulian Anghel

24.08.2017, 00:05 547
♦ Finanţele: E nevoie de schimbări, evaziunea pe TVA este de 7 mld. euro anual ♦ Gabriel Biriş, consultant fiscal: „Vor face exact cum a făcut Firea cu banda unică. Costurile vor fi însă enorme“.
 
Finanţele nu renunţă la sistemul TVA split, în ciuda obiecţiilor majore ale mediului de afaceri, şi susţin că singura schimbare tehnică faţă de sistemul actual ar fi că TVA-ul se plăteşte într-un cont distinct (la Trezorerie dacă este vorba despre operaţiuni în lei şi la bănci pentru operaţiunile în valută). Or, chiar acest cont este intens contestat.
 
De la 1 ianuarie 2018, potrivit intenţiei Ministerului de Finanţe, agenţii economici şi instituţiile publice vor trimite TVA-ul datorat statului într-un cont distinct, diferit de un cont curent, prin care cei înregistraţi în scopuri TVA îşi derulează actualmente operaţiunile. Banii trebuie să ajungă în acel cont la şapte zile de la încasare facturii. Probema acestui cont distinct este însă că nu se poate opera în el cu uşurinţa cu care se poate umbla într-un cont curent. Nu poate fi retras numerar din contul de TVA şi nu se poate transfera din acest cont, într-un alt cont al tău, fără acordul ANAF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO