Bănci și Asigurări

Finanţele vor să atragă în februarie 4,06 mld. lei şi 200 mil. euro prin emisiuni de titluri de stat

Finanţele vor să atragă în februarie 4,06 mld. lei...

Autor: Stefan Musgociu

31.01.2014, 12:35 184

Suma pe care Finanţele vrea să o împrumute în luna februarie este cu puţin peste valoarea indicativă a licitaţiilor din luna ianuarie, de 4,03 miliarde lei şi 200 milioane euro.

Ţinta pentru luna ianuarie a fost depăşită, Trezoreria împrumutând 4,86 miliarde lei şi 278,7 milioane euro. La aceste împrumuturi se adaugă 2 miliarde dolari, sumă atrasă de pe pieţele internaţionale prin două emisiuni de obligaţiuni, cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.

Din suma programată de 4,06 miliarde lei, 260 milioane lei ar urma să fie asigurate prin licitaţii suplimentare, în care investitorii indică doar suma pe care vor să o plaseze în titlurile de stat, nu şi randamentul pe care îl ţintesc. La aceste licitaţii randamentul mediu acceptat este similar celui din licitaţia principală, derulată cu o zi înainte.

"Suma planificată (pentru luna februarie - n.r.) este cu 1 miliard lei mai scăzută decât prognozam, diferenţă care reprezintă practic injecţiile nete de lichiditate în sistem pentru februarie rezultate din operaţiunile Ministerului Finanţelor Publice (...) Data de decontare a acestui instrument (obligaţiunile în euro - n.r.) coincide cu debutul următoarei perioade de menţinere a rezervelor, similar cu precedenta astfel de emsiune din ianuarie, fapt ce sugerează că MF ar putea să se aştepte la o nouă reducere a rezervelor în valută la şedinţa de politică monetară din 4 februarie", afirmă analiştii ING Bank într-o notă transmisă vineri dimineaţă.

Licitaţia pentru obligaţiuni în euro este programată pentru data de 20 februarie, când urmează să fie redeschisă o emisiune de titluri lansată în 23 ianuarie. Atunci Trezoreria vrea să atragă 200 milioane euro, sumă egală cu valoarea indicativă a licitaţiei din 23 ianuarie. La licitaţia din ianuarie, Finanţele au împrumutat 278,7 milioane euro, acceptând să plătească un cost mediu de finanţare de 3,18% pe an.

Prima licitaţie din luna februarie este programată luni, când Finanţele vor să împrumute 1,2 miliarde lei prin vânzarea de certificate de trezorerie cu maturitate de un an, aceasta fiind şi singura astfel de operaţiune pentru certificate de trezorerie.

Vor urma operaţiuni (principale şi secundare) în care vor fi redeschise emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de cinci şi, respectiv, zece ani, precum şi două licitaţii (principală şi secundară) pentru o emisiune nouă de titluri de stat cu scadenţă de cinci ani. Prin operaţiunile pentru obligaţiuni, Finanţele vor să împrumute în total 2,86 miliarde lei şi 200 milioane euro.

Statul a împrumutat anul trecut de pe piaţa internă 48,53 miliarde lei, la care se adaugă emisiuni în valută, interne şi externe, de 3,57 miliarde de euro şi 1,5 miliarde de dolari. Fondurile atrase în lei anul trecut sunt cu 16,5% sub valoarea împrumutată în 2012, de 58,17 miliarde lei, iar finanţările în valută au fost de la 4,71 miliarde de euro din 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO