Bănci și Asigurări

Finanţele vor să vândă titluri de stat de 4,1 mld. lei luna aceasta

Finanţele vor să vândă titluri de stat de 4,1 mld....

Autor: Vlad Popescu

01.07.2014, 00:00 189

Pentru luna iulie sunt programate 14 licitaţii pentru vânzarea de obligaţiuni cu maturităţi între trei şi zece ani, precum şi o licitaţie de certificate de trezorerie cu scadenţa la un an.

Prin licitaţiile de obligaţiuni, finanţele vor să atragă 3,105 miliarde lei, iar prin emisiunea de certificate de trezorerie încă un miliard de lei.

Finanţele au reuşit să obţină în ultima perioadă costuri de finanţare mai mici la licitaţiile pentru vânzarea de titluri de stat, în condiţiile în care investitorii străini au fost mai interesaţi de achiziţia acestora, ducând totodată la întărirea leului faţă de euro.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat la începutul lunii mai că aprecierea leului este legată de intrări de capital pe o cerere mai mare de titluri româneşti, ca urmare a includerii României într-un indice JP Morgan, dar şi de capitaluri "care rătăcesc temporar" prin piaţa locală după ce s-au retras din Rusia sau Ucraina.

Un factor în plus pentru scăderea costurilor de finanţare ale României este reprezentat şi de decizia anunţată în urmă cu mai bine de o săptămână de Standard & Poor's (S&P) privind îmbunătăţrea calificativul suveran al ţării cu o treaptă, la "BBB-", în categoria recomandată pentru investiţii, cu perspectivă stabilă. S&P era singura dintre marile agenţii de rating care încă evalua România în categoria "junk", nerecomandată investitorilor.

De la începutul anului, Finanţele au atras de pe piaţa internă 21,378 miliarde lei şi 678,7 milioane euro prin vânzare de titluri de stat. La aceste împrumuturi se adaugă sume atrase de pe pieţele internaţionale, respectiv 2 miliarde dolari şi 1,25 miliarde euro, prin trei emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO