Bănci și Asigurări

Finanţele vor un miliard de euro de la bănci cu dobândă de 4,5%

Autor: Razvan Voican

21.11.2010, 23:35 37

Ministerul Finanţelor scoate la vânzare joi 25 noiembrieobligaţiuni în euro pe trei ani cu valoarea anunţată de un miliardde euro şi cuponul de 4,5% pe an, după ce preşedintele TraianBăsescu şi-a exprimat joia trecută dorinţa ca statul să poatăstrânge chiar mai mulţi bani la o dobândă sub 5%, iar BNR aorganizat miercuri o întâlnire cu şefii celor mai mari bănci petema finanţării datoriei publice.

Finanţele au emis vineri după-amiază un anunţ sec privindlansarea emisiunii, cu precizarea standard că sumele atrase vor fiutilizate pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţareadatoriei publice. Practic, este vorba în primul rând desprerefinanţarea obligaţiunilor de 1,4 mld. euro care au fost emiseanul trecut şi ajung la maturitate pe 29 noiembrie.

Primul anunţ oficial fusese făcut însă de preşedintele TraianBăsescu joi seara, care a dat acestei operaţiuni valoarea unui"test de credibilitate" pentru România în măsura în care dobânda arfi mai mică de 5%. De asemenea, el a spus că îşi doreşte caemisiunea să fie suprasubscrisă - "să cerem un miliard şi să avemofertă de un miliard şi jumătate". Într-un interviu la TVR, şefulstatului a constatat că nu mai sunt bănci româneşti pe piaţă(făcând astfel abstracţie de CEC şi Banca Transilvania) şi a spuscă "este ca şi cum te-ai împrumuta la Londra".

Diferenţa faţă de Londra este însă că nouă mari bănci străineprezente în România şi-au luat angajamentul în faţa FMI şi aComisiei Europene de a-şi menţine în mare parte expunerile peRomânia, şi în plus pot fi organizate şi întâlniri cu şefii celormai mari bănci cu investiţii în titluri de stat pentru armonizareapoziţiilor. "Emiterea de eurobonduri pe plan internaţional s-arputea dovedi mult mai complicată - acesta este probabil motivulpentru care titluri denominate în euro pe termen mediu nu au fostemise până în momentul de faţă", comentează analiştii ING Bank.

În semnalele anteriorare lansate către principalii investitoriîn titluri de stat - bănci, administratori de fonduri de pensii,companii de asigurări - Ministerul Finanţelor susţinea că dacădobânzile cerute de piaţă ar fi prea mari, ar putea pur şi simplusă ramburseze cele 1,4 mld. euro scadente, dispunând de lichidităţisuficiente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO