Bănci și Asigurări

Firma de leasing a BRD a oprit erodarea portofoliului şi a crescut numărul de clienţi la 2.900

Foto: Silviu Matei

Foto: Silviu Matei

Autor: Ciprian Botea

09.04.2015, 00:00 204

BRD Sogelease, compania de leasing financiar afiliată celei de-a doua bănci locale după active, şi-a crescut numărul de clienţi cu 9% anul trecut, la 2.900, şi a oprit astfel procesul de erodare a portofoliului de finanţări din anii anteriori. Portofoliul de finanţări a ajuns la 636 milioane de lei (141 mil. euro), cu circa 3 milioane de lei peste nivelul din 2013, potrivit situaţiilor financiare publicate de BRD şi suspuse aprobării acţionarilor în adunarea generală de astăzi.

Spre comparaţie, portofoliul de finanţări se contractase cu 10% pe parcursul anului 2013. Portofoliul este foarte important pentru o companie de leasing, fiind practic singura sursă de venit. Spre deosebire de o bancă, o firmă de leasing nu obţine venituri din alte activităţi cu excepţia acordării de finanţări. Mai multe companii de leasing susţin că anul trecut au reuşit să oprească procesul de erodare a portofoliilor, dar la nivelul pieţei trendul descendent continuă.

Portofoliul total al pieţei de leasing s-a contractat cu 9%, la echivalentul a 10 miliarde de lei (2,2 mld. euro), potrivit datelor ALB – asociaţia societăţilor financiare. Practic, BRD Sogelease are o cotă de piaţă de circa 6% din activele totale ale companiilor de leasing. Compania a acordat anul trecut finanţări de 95 milioane de euro, în creştere cu 26% faţă de 2013, adică peste 7% din totalul pieţei. Piaţa de leasing a crescut cu 7% anul trecut, la 1,3 mld. euro. BRD Sogelease se situa anul trecut pe locul cinci în topul general al companiilor de leasing şi pe locul trei în topul companiilor afiliate unor bănci.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO