Bănci și Asigurări

Firmele de leasing au dat mai multe finanţări în agricultură, dar mai puţine pentru construcţii şi echipamente electrice

Firmele de leasing au dat mai multe finanţări în...

Autor: Liviu Popescu

16.04.2015, 00:00 120

Agricultura, echipamentele din industria de prelucrare a lemnului şi cele din industria alimentară sunt domeniile care au avut cele mai mari creşteri ale ponderii în totalul finanţărilor acordate de companiile de leasing pentru achiziţia de echipamente anul trecut, potrivit datelor publicate de asociaţia societăţilor financiare ALB.

Astfel, ponderea finanţării echipamentelor din agricultură a urcat la 26%, cu trei puncte procentuale peste nivelul de la finele anului 2013, în timp ce finanţările pentru dispozitivele electronice au scăzut de la 14% la 3%. Ponderea finanţărilor echipamentelor în totalul pieţei de leasing a fost anul trecut de 21%, în scădere cu patru puncte procentuale faţă de 2013. Astfel, volumul finanţărilor acordate pentru echipamente a scăzut cu 11%, la 282 milioane de euro.

Reprezentanţii ALB spun că declinul a venit în contextul în care cei care au avut nevoie de finanţări au accesat fonduri europene, care sunt mai eficiente decât leasingului, dar nu neapărat şi mai ieftine. Piaţa de leasing, care a crescut peste nivelul de 1,3 miliarde de euro, a fost susţinută în 2014 în special de creşterea finanţărilor pentru camioane. În schimb, portofoliul pieţei de leasing a scăzut la 2,2 miliarde de euro la finalul anului trecut, cu 9% sub nivelul înregistrat în 2013. Portofoliul este un element important pentru firmele de leasing întrucât este practic singura sursă de venit.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO