Bănci și Asigurări

Firmele de leasing vand mii de bunuri recuperate: masini, iahturi si chiar cuptoare

Firmele de leasing vand mii de bunuri recuperate: masini, iahturi si chiar cuptoare

Claudiu Stanescu, directorul general al BCR Leasing: In general, clientii care nu si-au putut plati ratele sunt intreprinderile mici si mijlocii, iar lucrurile s-au intamplat in lant: daca a picat societatea de constructii, a picat si distribuitorul de materiale si asa mai departe.

05.11.2009, 23:55 2222

Companiile de leasing incearca sa revanda mii de bunurirecuperate de la clientii cu probleme financiare, care nu si-au maiputut plati ratele, avand in oferta de la masini si camioane panala iahturi, vile, cuptoare de bucatarie sau echipamente pentrusaloane de infrumusetare.
De la inceputul acestui an finantatorii s-au confruntat cu un valde recuperari de bunuri, in special masini, care stau acum inparcari in toata tara, asteptandu-si cumparatorii.
"Numarul de recuperari s-a mai temperat, nu mai e la fel ca lainceputul anului, s-au mai curatat portofoliile de clienti. Lacompaniile generaliste, asa cum suntem noi, autoturismele suntpreponderente in oferta de bunuri recuperate. In general, clientiicare nu si-au putut plati ratele sunt intreprinderile mici simijlocii, iar lucrurile s-au intamplat in lant: daca a picatsocietatea de constructii, a picat si distribuitorul de materialesi asa mai departe", spune Claudiu Stanescu, directorul general alBCR Leasing, a doua companie din aceasta piata la sfarsitul anuluitrecut.
Compania a infiintat un site specializat pentru revanzare, iaroferta sa de bunuri recuperate numara nu mai putin de 430 demasini, camioane, diverse echipamente sau ATV-uri.
Un ATV, de exemplu, costa intre 1.900 si 3.000 de euro, iar cea maiieftina masina, un Chevrolet Spark din 2008 cu 26.000 de kilometrila bord costa 3.500 de euro (preturile includ TVA). Cea mai scumpamasina scoasa la revanzare de BCR Leasing este un Chrysler 300 din2005, cu un rulaj de 41.000 de kilometri, la pretul de 22.000 deeuro.
Printre companiile cu cel mai mare numar de bunuri recuperate senumara Afin Leasing (1.200), VB Leasing (1.170), Impuls Leasing(750) si BCR Leasing (430). Nu toate companiile publica insa ofertade bunuri recuperate pe site-urile lor, astfel incat numarul realde recuperari la nivelul intregii piete nu este cunoscut. Potrivitunor estimari, acesta a trecut deja de 10.000 de unitati. Datelecentralizate de ZF de pe site-urile firmelor de leasing mari simedii arata un numar total de peste 6.100 de bunuri recuperate.

Un iaht isi cauta cumparator
Printre miile de masini si camioane recuperate de finantatori segaseste si un iaht. Pe site-ul TBI Leasing este scoasa la vanzareambarcatiunea de tip Bavaria 37 Cruiser, de un an vechime, lapretul de 79.000 de euro (TVA inclusa). Pentru a face o comparatie,pe site-ul boatmach.com aceeasi ambarcatiune, dar fabricata in2007, este scoasa la vanzare in Mallorca la pretul de 99.000 deeuro.
TBI Leasing are peste 350 de bunuri recuperate, din care 270 deautovehicule, iar restul echipamente si imobile. Compania are lavanzare chiar si echipamente de bucatarie (cuptoare, vitrinefrigorifice), pentru saloane de frumusete sau pentru spalatorii.Printre companiile cu cele mai mari oferte de masini second-hand senumara si Tiriac Leasing, unde se gasesc cele mai scumpe masinirecuperate.
Compania are in oferta un Rolls- Royce Phantom din 2008 la pretulde 285.700 de euro (fara TVA) si un Maybach din 2007 la pretul de260.500 de euro. De asemenea, printre cele peste 270 de masinirecuperate de Tiriac Leasing se gaseste si un Lamborghini Gallardode un an vechime la pretul de 147.000 de euro. Un LamborghiniGallardo, dar din 2006 si cu un rulaj de 16.000 km, vinde si CreditEurope Leasing la pretul de 120.000 de euro (include TVA).
Mai multe firme de leasing de pe piata locala au oprit activitateade finantare pentru a se ocupa de revanzarea bunurilor recuperate,potrivit informatiilor din piata. Pe site-ul Marfin Leasing, deexemplu, este prezentata o lista de 180 de bunuri recuperate sinicio oferta de finantare. Marfin are la revanzare chiar siimobile, cel mai scump fiind un spatiu comercial din Braila, lapretul de 705.000 de euro (fara TVA).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO