Bănci și Asigurări

​Firmele din România sunt din ce în ce mai stresate: sumele refuzate la plată s-au triplat la 490 mil. lei într-o singură lună

​Firmele din România sunt din ce în ce mai stresate:...

Autor: Liviu Popescu

22.06.2016, 18:39 1079

Băncile au refuzat la plată în luna mai cecuri şi bilete la ordin în valoare de aproximativ 490 mil. lei (echivalentul a 108 mil. euro), de trei ori faţă de nivelul din luna aprilie, şi cel mai ridicat nivel din octombrie 2015 încoace, potrivit datelor BNR. Astfel, evoluţia ascedentă a sumelor refuzate la plată reflectă înrăutăţirea situaţiilor firmelor din toamnă încoace în condiţiile în care sumele refuzate au ajuns la cel mai ridicat nivel al ultimelor opt luni. BNR a publicat eronat datele privind sumele refuzate la plată aferente lunii mai din 2015, astfel că cele mai recente date nu pot fi interpretate comparativ cu anul trecut.

Numărul rezidenţilor cu refuzuri la plată la instrumente de debit era la finele lunii mai de 6.500, în creştere cu aproape 1.000 faţă de luna precedentă. În mai 2015, când BNR scrisese eronat că sunt refuzuri la plată de 2,4 mld. lei, ceea ce ar fi reprezentant maximul istoric, numărul de refuzuri era de 6.900. Valoarea refuzurilor din mai 2015 a fost rezultatul unor greşeli de redactare a unor documente de plată, valoarea în cifre fiind diferită de cea în litere.

Refuzurile la plată apar în momentul în care banca nu găseşte suficiente lichidităţi în conturile companiilor care au emis cecuri sau bilete la ordin în schimbul mărfurilor achiziţionate de la alţi agenţi economici.

Analiştii spun că refuzurile la plată sunt un indicator destul de precis al economiei. Scăderea refuzurilor la plată indică o îmbunătăţire a lichidităţilor companiilor în contextul îmbunătăţirii economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO