Bănci și Asigurări

Firmele fug de bănci: cererea de credite corporate continuă scăderea

Firmele fug de bănci: cererea de credite corporate...

Autor: Andra Oprescu

12.11.2014, 00:06 279
Băncile au trimis în primele nouă luni ale acestui an 800.000 de solicitări pentru a afla informaţii despre clienţii potenţiali către Centrala Riscului de Credit (CRC), respectiv cu 1.000 de cereri mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.
 
Deşi CRC pune la dispoziţie date atât despre persoanele fizice, cât şi despre cele juridice, clienţii verificaţi sunt în general firme, persoanele fizice fiind de obicei verificate la Biroul de Credit.
 
Numărul interogărilor pentru clienţii potenţiali este strâns corelat cu cererea de credite, băncile verificând fiecare client în procesul de aprobare a dosarului de credit. Comparativ cu perioada de vârf a creditării, numărul de interogări adresate de bănci la Centrala Riscului de Credit pentru a verifica noii clienţi rămâne mult mai redus, nivelul din primele luni ale anului fiind de circa 11 ori mai mic decât cel din perioada ianuarie-septembrie 2007, când existau în jur de 8,6 milioane de astfel de solicitări. Numărul solicitărilor lunare era de circa un milion acum şapte ani.
 
Totuşi, în septembrie au fost eliberate cu circa 11.000 de rapoarte mai mult faţă de luna august.  Astfel, băncile au trimis luna trecută 93.371 de solicitări pntru a afla informaţii despre clienţii potenţiali.
 
Centrala Riscului de Credit este un organism al BNR specializat în colectarea, stocarea şi centralizarea informaţiilor privind expunerea băncilor faţă de acei debitori care au beneficiat de credite al căror nivel cumulat depăşeşte 20.000 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO