Bănci și Asigurări

Firmele în insolvenţă şi faliment au restanţe de 900 mil. lei la creditele luate de la IFN-uri

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Liviu Popescu

15.04.2015, 00:00 198

Firmele aflate în insolvenţă şi cele în faliment aveau la finele lunii februarie restanţe în valoare de 900 de milioane de lei (203 mil. euro) în contul creditelor contractate de la instituţiile financiare nebancare (IFN), ceea ce reprezintă 42% din totalul sumelor restante la IFN-uri ale debitorilor firme. Sumele restante sunt în creştere cu aproximativ 120 de milioane de lei faţă de luna precedentă, iar comparativ cu aceeaşi perioadă de anul trecut, acestea sunt mai mici cu 5%, respectiv 40 de milioane de lei, potrivit datelor BNR

Spre comparaţie, în februarie 2012, sumele restante ale firmelor aflate în insolvenţă şi faliment erau de trei ori mai mici. Pe de altă parte, sumele datorate de firmele aflate în insolvenţă şi faliment către IFN-uri se ridicau la finele lunii februarie la aproximativ un miliard de lei, fiind în scădere cu 60 milioane de lei faţă de februarie 2014.

Comparativ cu nivelul atins în prima lună din acest an, sumele datorate către IFN-uri de debitorii firme sunt mai mici cu aproximativ 100 milioane de lei. Numărul firmelor în insolvenţă şi faliment era la finele perioadei analizate de 1.870 de companii, în urcare cu 250 faţă de luna trecută.

Spre comparaţie, în februarie 2014 numărul acestora era de 1.750. Firmele în insolvenţă şi faliment aveau la finele lunii februarie restanţe de 13 miliarde de lei (3 mld. euro) în contul creditelor contractate de la bănci, ceea ce reprezintă peste jumătate din întârzierile la plată ale debitorilor firme.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO