Bănci și Asigurări

Firmele în insolvenţă şi faliment, restanţe la credite de 3,3 miliarde de euro

Firmele în insolvenţă şi faliment, restanţe la...

Autor: Ciprian Botea

11.07.2014, 00:06 696
Firmele aflate în insolvenţă şi cele în faliment aveau la sfârşitul lunii mai restanţe de 14,3 miliarde de lei (3,3 mld. euro) în con­tul creditelor contractate de la bănci, ceea ce înseamnă mai mult de jumătate din întâr­zierile la plată ale debitorilor firme. Volu­mul restanţelor firmelor cu probleme a crescut cu 40% comparativ cu nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele BNR.
 
Impactul crizei a fost resimţit puternic de întreprinderile mici şi mijlocii, dar şi de o serie de companii mari, care şi-au văzut veniturile diminuate drastic şi nu şi-au mai putut onora obligaţiile de plată către bănci sau furnizori. Peste 100.000 de firme au intrat în insolvenţă în ultimii cinci ani, dar în foarte puţine cazuri planurile de reor­ga­nizare au avut succes. Astfel, cea mai mare creştere a sumelor res­tante a fost înre­gis­trată în cazul debi­to­rilor aflaţi în faliment, de la 2 miliarde de lei în iunie 2013 la 6,5 mld. lei în urmă cu o lună. Cele mai vechi date pri­vind da­to­riile ne­achi­tate ale firmelor cu pro­ble­me sunt din iunie anul trecut. Volu­mul su­melor restante înre­gistrate de firmele în insol­venţă a rămas constant la circa 8 mld. lei.
 
Bancherii spun că sunt multe cazuri de firme care şi-au cerut insolvenţa tocmai pentru a evita plata ratelor la credite. Creditorii nu pot executa silit o firmă aflată în insolvenţă chiar dacă aceasta nu îşi mai achită ratele, fiind ne­voiţi să respecte planul de restructurare al de­bi­torului aprobat de ju­decător.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO