Bănci și Asigurări

Firmele prind curaj: băncile au primit 100.000 de cereri de credite în martie

Firmele prind curaj: băncile au primit 100.000 de cereri...

Autor: Ciprian Botea

06.05.2015, 00:07 380
Centrala Riscului de Credit, un organism al BNR care colectează date despre creditele de valori mari, a eliberat în luna martie circa 99.000 de rapoarte la cererea băncilor de a afla informaţii despre clienţii potenţiali, cu 2% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Baza de date a Centralei Riscului de Credit este utilizată în general de bănci pentru verificarea clienţilor firme pentru a afla istoricul de credit al persoanelor fizice folosind baza de date a Biroului de Credit. CRC colectează date doar despre debitorii cu expuneri mai mari de 20.000 de lei.

„Se simte o creştere a interesului în zona creditelor de investiţii, dar în continuare cele mai mari volume sunt pentru credite de capital de lucru. Nu văd însă o revigorare a creditării pe segmentul companiilor, dar există semnale că interesul clienţilor creşte. Şi numărul insolvenţelor a mai scăzut, ceea ce ne dă mai multă încredere să finanţăm“, a declarat Iuliu Mureşan, vicepreşedinte executiv risc al Bank Leumi.

Numărul cererilor de credite a atins un maxim al ultimului an şi jumătate în martie, fiind cu 25% peste media primelor două luni. Pragul de 100.000 de rapoarte eliberate de Cen­trala Riscului de Credit nu a mai fost depăşit din iulie 2013.

Creşterea cererii de credite din partea firmelor este un semnal pozitiv pentru economie, care este finanţată în proporţie de 90% de către bănci, mai ales în condiţiile în care un sondaj de anul trecut al BNR arăta că cererea de credite corporate a scăzut în special din cauza apetitului redus pentru îndatorare al firmelor mici.

Şi creditarea corporate a dat semnale de revenire la începutul acestui an, când au fost semnate câteva contracte de credite sindicalizate importante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO