Bănci și Asigurări

Firmele şi persoanele fizice gâfâie sub povara datoriilor: Numai jumătate din creditele de 50 mld. euro luate de la bănci sunt plătite la timp

Numai jumătate din creditele de 50 mld. euro luate de populaţie şi firme de la bănci sunt plătite la timp

Sistemul bancar a înregistrat o pierdere de circa 200 milioane de euro în primele nouă luni, în principal din cauza volumului ridicat de provizioane.

Autor: Ciprian Botea

15.12.2011, 18:48 2380

Populaţia şi firmele îşi achită la timp ratele pentru numai jumătate din creditele luate de la bănci, respectiv 101 miliarde de lei (23 mld. euro), în timp ce restul împrumuturilor sunt plătite cu o întârziere de cel puţin 15 zile faţă de data scadentă, arată datele BNR.

Băncile aveau la sfârşitul lunii octombrie o expunere de 217 miliarde de lei (50 mld. euro) pe credite acordate populaţiei şi companiilor. Dintre acestea, 116 miliarde de lei (peste 27 mld. euro), adică 53%, erau credite încadrate în diferite categorii de întârziere.

"Standardele relaxate de creditare din trecut reprezintă cu siguranţă unul dintre motivele pentru această situaţie. Scăderea veniturilor clien­ţilor şi faptul că soldul creditelor a stagnat au contribuit, de asemenea, la creşterea ponderii creditelor cu întârzieri la plată în total credite", comentează ana­listul financiar Dragoş Cabat.

Bancherii aproape şi-au luat gândul de la credite de 41 miliarde de lei, acestea fiind incluse - potrivit normelor BNR - în categoria pierdere (au întârzieri la plată mai mari de 90 de zile), ceea ce reprezintă 19% din totalul împrumuturilor.

Aceste credite sunt provizionate integral de către bănci după ce valoarea lor este ajustată cu garanţiile aduse la bancă în momentul încheierii contractului. Băncile pot lua în calcul maxim 25% din valoarea garanţiei pentru a determina valoarea netă a expunerii.

Valoarea netă a creditelor cu întârzieri mai mari de 90 de zile se ridică la 27,7 miliarde de lei. Nivelul provizioanelor constituite de bănci pentru acoperirea pierderilor din credite neperformante se ridica la 30,6 miliarde de lei la sfârşitul lunii noiembrie.

Nu există statistici detaliate privind riscurile pe categorii de clienţi, dar bancherii spun că în acest moment o presiune semnificativă vine din zona clienţilor companii ale căror credite au fost restructurate de mai multe ori în ultimii ani, dar recesiunea prelungită nu le-a permis multor firme să-şi revină din punct de vedere financiar şi să reia plăţile.

"Marea problemă cu creditele neperformante este la companii, dar ceea ce se vede în statistici sunt în principal credite acordate popu­laţi­ei. Creditele companiilor s-au mai restructurat şi s-au mai ascuns astfel problemele", afirmă Cabat.

Băncile locale au atras depozite de circa 180 miliarde de lei de la populaţie şi companii, la care se adaugă linii de finanţare externe de echivalentul a aproape 138 miliarde de lei. Bancherii sunt forţaţi acum să găsească mai multe resurse locale în condiţiile în care finanţarea externă devine mai dificilă, astfel că dobânzile la depozite au început să crească din nou şi pun o presiune constantă pe rezultatele băncilor.

Sistemul bancar a înregistrat o pierdere de circa 200 milioane de euro în primele nouă luni, în principal din cauza volumului ridicat de provizioane, dar şi în condiţiile în care veniturile băncilor au continuat să scadă.

"Dacă tot au înregistrat pierderi, multe bănci au preferat să facă mai multe provizioane pentru a-şi face curăţenie în bilanţuri. Stabilizarea provizioanelor depinde foarte mult de situaţia externă şi de creşterea economiei", mai spune Dragoş Cabat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO