Bănci și Asigurări

Firmele şi românii cu credite, loviţi de creşterea dobânzilor, pot cere amânarea ratelor cu 1-9 luni. Cei ce amână ratele vor fi trecuţi pe o listă neagră a băncilor?

Normele de aplicare a noului moratoriu 2.0 de amânare a ratelor au undă verde de la guvern şi intră în vigoare la publicarea în Monitorul Oficial

Firmele şi românii cu credite, loviţi de creşterea...

Autor: Claudia Medrega

28.07.2022, 09:00 464

„România are un sistem bancar competitiv, iar pentru o problemă pe care ai păţit-o, nu din cauza ta, ci din cauza unei situaţii generale ce poate fi dovedită cu documente, un cetăţean nu trebuie trecut pe o listă neagră“, susţine Adrian Câciu, ministrul finanţelor Spre deosebire de moratoriul din pandemie, acum băncile trebuie să constituie provizioane pentru creditele amânate, să aducă capital suplimentar În anul 2020 peste 200.000 de români au apelat la moratoriul legislativ de amânare Aproape 490.000 de debitori cumulat au credite ipotecare standard, credite ipotecare Prima casă şi credite de consum legate de indicele ROBOR, potrivit BNR.

Normele de aplicare a noului moratoriu 2.0 de amânare a ratelor bancare au fost aprobate ieri de guvern şi ar urma să intre în vigoare la momentul publicării în Monitorul Oficial.

Astfel, debitorii, atât persoane fizice, cât şi companii, vor putea să solicite în perioada următoare amânarea la plată a ratelor bancare cu 1-9 luni, însă doar pentru creditele care au fost acordate până la data de 30 aprilie 2022 inclusiv, pentru care nu au înregistrat restanţe în ultimele 6 luni înainte de data solicitării suspendării obligaţiei de plată şi nici la data solicitării, conform normelor de aplicarea a noului moratoriu de amânare a ratelor destinat clienţilor băncilor afectaţi financiar de situaţia gravă generată de criza energetică şi de războiul dintre Rusia şi Ucraina.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO