Bănci și Asigurări

Fitch a confirmat ratingurile BRD, BCR şi Garanti Bank, datorită sprijinului din partea băncilor mamă

Fitch a confirmat ratingurile BRD, BCR şi Garanti Bank,...

Autor: Anca Dumitrescu

06.11.2014, 20:37 321

Fitch confirmat joi ratingurile BRD-Groupe Societe Generale (BRD), Băncii Comerciale Române (BCR) şi Garanti Bank, datorită sprijinului potenţial din partea băncilor mamă, Erste Group, Societe Generale şi Turkiye Garanti Bankasi.

Ratingul pentru datoriile pe termen lung al BRD şi cel al BCR au fost menţinute la nivelul BBB+, iar cel al Garanti Bank la BB+, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

În mod normal, ratingul BCR ar fi fost cu o treaptă sub cel al Erste Group (care beneficiază de rating A, cu perspectivă negativă), şi anume A-, cu perspectivă negativă. Calificativul BCR este constrâns însă de plafonul de ţară al României, BBB+, notează Fitch.

Perspectiva negativă a ratingului BCR reflectă posibilitatea ca Fitch să retrogradeze calificativul Erste pentru datoriile pe termen lung la nivelul ratingului de viabilitate, în prezent bbb+, până la sfârşitul primului trimestru din 2015. În acest caz, este posibil ca şi ratingul BCR să fie retrogradat la nivelul BBB, dar este improbabil ca ratingul pentru datoriile pe termen scurt, F2, să fie retrogradat.

Ratingul b+ de viabilitate financiară al BCR arată nivelul încă slab al calităţii activelor, reducerea creditelor neperformante, care sunt însă încă la un nivel ridicat, precum performanţele scăzute aşteptate pentru 2014, din cauza provizioanelor ridicate pentru împrumuturi.

Totuşi, acest rating arată şi buffer-ul substanţial de capital al BCR, care permite absorbţia unor noi pierderi, profitul adecvat înainte de provizioane şi nivelul confortabil al lichidităţilor.

Fitch notează totodată că noile vânzări de portofolii de credite vor permite BCR să reducă creditele neperformante până la sfârşitul acestui an.

În cazul BRD, agenţia notează faptul că există o probabilitate mare ca banca să beneficieze de sprijin din partea băncii mamă, Societe Generale (rating A, cu perspectivă negativă).

Fitch menţionează, ca şi în cazul BCR, faptul că în mod normal ratingul BRD ar fi fost cu o treaptă sub nivelul calificativului Societe Generale, dar este constrâns de plafonul de ţară BBB+, cu perspectivă pozitivă.

Pentru BRD, perspectiva pozitivă a ratingului arată că, dacă ratingul Societe Generale pentru datoriile pe termen lung va fi redus cu o treaptă, calificativul BRD nu va fi modificat.

Fitch consideră că BRD are o importanţă strategică pentru Societe Generale, având în vedere concentrarea băncii franceze pe piaţa din România. Integrarea puternică a BRD cu managementul, membrii board-ului şi sistemele de risc ale băncii mamă dovedesc acest lucru.

Agenţia precizează că nu a efectuat o analiză completă a BRD, astfel încât nu i-a atribuit rating de viabilitate financiară.

În cazul Garanti Bank, ratingurile sunt susţinute de importanţa strategică a băncii pentru Turkiye Garanti Bankasi (rating BBB-, cu perspectivă stabilă), cu care are împarte acelaşi brand şi aceleaşi sisteme IT. Perspectiva stabilă a ratingului Garanti Bank reflectă perspectiva calificativului băncii mamă.

Ratingul de viabilitate b al Garanti reflectă istoricul scurt de profit operaţional, în urma pierderilor din 2011-2012, nivelul scăzut de acoperire cu rezerve a creditelor neperformante şi franciza modestă. Calificativul arată însă şi dependenţa scăzută a băncii de finanţare de la banca mamă şi capitalizarea adecvată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO