Bănci și Asigurări

Fitch a retrogradat ratingul pentru datorii pe termen lung al Unicredit Bank şi perspectiva pentru ratingurile Băncii Transilvania şi Garanti Bank

Fitch a retrogradat ratingul pentru datorii pe termen...

Autor: Roxana Rosu

20.05.2020, 14:40 62

Agenţia de rating Fitch a luat o serie de decizii cu privire la calificativele acordate pentru cinci bănci din România, în contextul pandemiei de COVID19, inclusiv retrogradarea Unicredit Bank la BB+, de la BBB-, şi revizuirea perspectivei asociate pentru Banca Transilvania şi Garanti Bank, de la stabilă la negativă.

Astfel, ratingul pentru datoriile pe termen lung al Unicredit Bank a fost redus, în timp ce calificativele deţinute de BT, Garanti Bank, BCR şi ProCredit Bank au fost menţinute. 

”Măsurile reflect evaluarea nostră cu privire la riscurile asociate profilelor de credit ca urmare a impactului economic al pandemiei. Efectul final asupra profilelor de credit este încă neclar, dar Fitch consideră că riscurile înclină spre partea negative”, se arată în comunicatul agenţiei.

Fitch estimează o contracţie a PIB de 5,9% în acest an în România, cu 9,2 puncte peste estimarea din evaluarea publicată în noiembrie, urmată de revenirea pe creştere în 2021, cu 5,3%.

Agenţia aminteşte că autorităţile române au luat o serie de măsuri de politică monetară şi fiscal pentru a susţine sectorul privat, care vor avea un impact pozitiv pentru bănci.

”Totuşi, ne aşteptăm la diminuarea calităţii activelor şi a creşterea presiunii pe venituri, pe fondul scăderii volumului de activitate”

Fitch a revizuit anterior perspectiva asupra sectorului bancar de la stabile la negativă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO