Bănci și Asigurări

Fitch confirmă ratingurile pentru patru bănci româneşti şi promovează evaluările viabile pentru BCR

Fitch confirmă ratingurile pentru patru bănci...

Autor: Anca Olteanu

24.10.2016, 00:00 835

Fitch Ratings a confirmat ratingul pentru finanţări pe termen lung (Long-Term Issuer Default Ratings) pentru BRD la „BBBĂ“, pentru BCR şi UniCredit la „BBB“ şi pentru Banca Transilvania (BT) la „BB“, potrivit unui comunicat emis de agenţia internaţională de evaluare financiară. Perspectiva calificativelor este stabilă pentru BCR, BRD şi BT, iar pentru UniCredit este negativă. 

De asemenea, Fitch Ratings a ridicat calificativul la „bb“ de la „bb“ în cazul ratingului de viabilitate pentru BCR şi a confirmat ratingul la „bb“ pentru BT şi la „bb-“ pentru UniCredit.

Potrivit Fitch, îmbunătăţirea ratingului de viabilitate în cazul BCR reprezintă „creşterea calităţii activelor bazată pe strategia execuţiei creditelor neperformante, iniţiată în 2014, şi a capitalizării, în special în vederea reducerii nivelului creditelor neperformante neacoperite“. Calitatea activelor băncilor din România „rămâne slabă, dar s-a îmbunătăţit datorită externalizării creditelor neperformante şi capacităţii de a fi rezolvate, contribuind la o scădere a ratei expunerii creditelor neperformante ale sectorului cu 11,3% la finalul semestrului I 2016“.

Deşi este prea devreme pentru a evalua costul implementării noii variante a legii conversiei creditelor în franci, Fitch consideră că nu va exista un impact financiar asupra ratingului de viabilitate al BCR sau al UniCredit, având în vedere că aceste bănci nu au împrumuturi concrete de retail în franci elveţieni. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO