Bănci și Asigurări

Fitch menţine ratingul pentru finanţări pe termen lung al Băncii Transilvania, cu perspectivă stabilă

Fitch menţine ratingul pentru finanţări pe termen lung...

Autor: Roxana Rosu

28.01.2019, 13:01 603

Fitch Ratings a menţinut ratingul IDR (Long-term Issuer Default Rating) pentru finanţări pe termen lung al Băncii Transilvania (BT) la 'BB+', cu perspectivă stabilă, precum şi nivelul ratingurilor de viabilitate (VR) ale BT, la 'bb+.

Agenţia  a confirmat şi ratingul pe termen scurt în valută la B, iar el de viabilitate la bb+. 

Soldul creditelor nete acordate de Banca Transilvania înregistra la finele lunii septembrie 2018 un salt de aproape 9%, ajungând la 32,5 mld. lei. Ascensiunea creditării a influenţat şi creşterea activelor. Grupul Financiar Banca Transilvania are active totale de 76,6 mld. lei, din care 64,7 mld. lei sunt activele băncii.

Banca Transilvania, a doua cea mai mare insti­tu­ţie de credit după active de pe piaţa bancară locală, a ob­ţinut după primele nouă luni din 2018 un profit net de 979 mil. lei, în creştere cu 25,6% comparativ cu aceeaşi pe­rioadă a anului trecut.

Banca Transilvania are o capitalizare de 8,1 miliarde lei, iar acţiunile s-au depreciat de la începutul anului cu 15%, după tranzacţii în valoare totală de 372 milioane lei.

Anunţul Fitch vine după ce agenţia a revizuit vineri perspectiva pentru Banca Comercială Română (BCR) şi BRD-Groupe Societe Generale la negativă, de la cea stabilă, păstrând acelaşi rating de BBB+, din cauza taxei pe activele financiare ale băncilor. În acelaşi timp, agenţia a menţinut la acelaşi nivel, BBB+, ratingul pe termen lung pentru riscul de default al celor două bănci.

În plus, Fitch a păstrat ratingul pe termen lung pentru riscul de default al UniCredit Bank România la BBB-, cu perspectivă negativă, şi al Băncii Transilvania la BBĂ, cu perspectivă stabilă.

Agenţia a susţinut că revizuirea de vineri a fost făcută, în contextul în care ia în calcul să scadă ratingul pentru sectorul bancar românesc la doar o notă deasupra ratingului pentru datoria României, faţă de două note în prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO