Bănci și Asigurări

Fitch: Volatilitatea leului devine un element de risc pentru rating

28.10.2008, 14:51 30

Riscurile principale pentru economia Romaniei si pentru rating sunt determinate acum de finantele externe si de impactul volatilitatii leului asupra sistemului bancar, potrivit agentiei de evaluare financiara Fitch Ratings.

"Principalele riscuri pentru economia Romaniei si pentru ratinguri vin acum din finantele externe si din posibilul impact al reluarii volatilitatii leului asupra sistemului bancar, in particular din cauza impactului asupra romanilor care au credite in valuta", a declarat pentru ZF Andrew Colquhoun, director in cadrul Fitch Ratings.
Agentia de evaluare financiara Standard&Poor's a redus luni ratingul Romaniei pentru imprumuturi in moneda straina pe termen lung cu o treapta, la "BB+", de la "BBB-", si calificativul pentru creditele pe termen scurt la "B", de la "A-3", ambele cu perspectiva "Negativa". Scaderea ratingului inseamna iesirea Romaniei din zona de ratinguri "investment grade", care reflecta un risc scazut al investitiilor. Reprezentantul Fitch apreciaza ca evolutiile recente care au avut loc pe money market si cu leul reflecta faptul ca economia si sistemul financiar din Romania sunt expuse la turbulentele care au loc pe pietele financiare globale.
Luni, leul s-a depreciat pe tot parcursul sedintei interbancare, in ton cu valutele din regiune si pe fondul pierderilor semnificative inregistrate pe bursele externe, iar cursul a inchis sedinta in jurul nivelului de 3,7 lei/euro, in crestere cu cinci bani fata de nivelul de la deschidere.
In ultima perioada s-a inregistrat o volatilitate ridicata a cursului leu/euro, toate monedele tarilor emergente inregistrand puternice presiuni speculative.
La jumatatea lunii octombrie bancile straine au lansat un atac speculativ asupra leului, dar acesta a fost oprit de BNR, presiunea mutandu-se insa ulterior pe dobanzi. Astfel, dobanzile interbancare au crescut cu mult peste rata lombard, de 14,25%, perceputa de BNR la facilitatea de credit acordata bancilor in caz de urgenta.
In primele trei zile ale saptamanii trecute, indicatorul ROBOR, care masoara dobanda la care bancile isi ofera imprumuturi intre ele, urcase la peste 50%. In aceste conditii, BNR a anuntat joi seara modificarea normelor pentru stabilirea conditiilor de utilizare a indicatorilor ROBID/ROBOR. Practic, prin noile reglementari banca centrala stabileste ca in cazul unei cresteri puternice a dobanzilor pe piata, indicatorii ROBID/ROBOR vor fi setati automat la nivelul ratelor oferite de BNR la facilitatile permanente oferite bancilor de depozit si respectiv de credit, evitandu-se astfel transmiterea catre clientii bancilor a distorsiunilor de pe piata monetara. Bancherii si analistii spun ca BNR a transmis un mesaj puternic si a dat un semnal de stabilitate prin decizia luata.
Codrut Pascu, managing director Roland Berger Strategy Consultants din Romania, spune ca "programul respectiv are sens si vine la un moment cand speculatiile la nivel ideatic sunt foarte, foarte mari".
"Exista riscul de a crea panica si faptul ca s-a evidentiat foarte clar, pe de-o parte o preocupare, si pe de alta parte faptul ca s-a luat un set de masuri concrete imi da confort si sper ca va da confort si pietei", spune Pascu.
Reprezentantul Fitch nu a dorit sa comenteze in detaliu masura BNR, dar a precizat ca in general banca centrala a dus o politica monetara adecvata constrangerilor cu care s-a confruntat.
Colquhoun estimeaza ca economia romaneasca va inregistra o incetinire in conditiile in care cresterea creditarii pare sa incetineasca avand in vedere mediul de creditare mai restrictiv. "Aceasta ajustare (corectie) va presupune o perioada riscanta."
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO