Bănci și Asigurări

Florian Neagu, BNR: Banca Naţională şi ASE lansează un program de master cu specializare în activitatea băncilor centrale

Florian Neagu, BNR: Banca Naţională şi ASE lansează...
07.06.2022, 15:23 1312

Ce este BANCAS?

ASE Bucureşti şi BNR organizează în parteneriat, începând cu anul universitar 2022/2023, un program de master cu specializare în activitatea băncilor centrale, în cadrul Facultăţii de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori (FABBV). Acest master se numeşte BANCAS.

BANCAS are ca scop să ofere celor interesaţi în aprofundarea domeniul bancar o altă perspectivă de învăţare, prin aducerea sub aceeaşi cupolă a experienţei şi a cunoştinţelor lectorilor din BNR cu expertiza academică a corpului profesoral din ASE, totul într-o manieră cât mai aplicată. În două cuvinte, BANCAS înseamnă BANKING APLICAT.

Cui se adresează BANCAS?

BANCAS se adresează în principal către două categorii de viitori masteranzi. În primul rând, programul îi are în vedere pe cei aflaţi în ultimul an al ciclului de licenţă şi care doresc să aprofundeze domeniul bancar şi al băncilor centrale într-o manieră foarte aplicată. Este vorba de studenţi din domeniul economic, dar sunt bineveniţi şi cei care au studii juridice, de matematică, inginerie, IT etc. În al doilea rând, BANCAS doreşte să ofere o nouă provocare acelora care deja lucrează în domenii legate de sistemul financiar şi care se gândesc să-şi continue procesul de învăţare într-un nou ciclu de doi ani.

Aşa cum este croit planul de învăţământ al programului de master, BANCAS va pregăti masteranzii în special pentru formarea expertizei pentru aceia care intenţionează să urmeze o carieră (i) în direcţiile de specialitate din BNR legate de activitatea bancară (stabilitate financiară, supraveghere, reglementare, rezoluţie, operaţiuni de piaţă etc.), (ii) în cadrul departamentelor strategice ale băncilor aflate în dialog strâns cu banca centrală (managementul riscului, trezorerie, conformitate etc.), respectiv (iii) în cadrul firmelor de consultanţă pe domeniul bancar.

Care este rolul BNR în curricula BANCAS?

BNR va fi prezentă în programul de master BANCAS cu şase domenii:

(1) Stabilitate financiară şi politică macroprudenţială

Acesta este un domeniu care a căpătat importantă semnificativă peste tot în lume după criza financiară globală din 2008. Vom prezenta obiectivele şi instrumentele macroprudenţiale, vom calcula cum se stabilesc nivelurile amortizoarelor de capital pentru băncile de importanţă sistemică din România, vom aprofunda metodologia de implementare a amortizorului anticiclic de capital, vom rula împreună teste de stres pentru bănci, folosind modelele similare celor utilizate de BNR atât pentru testarea solvabilităţii, cât şi a lichidităţii etc.

Echipa de lectori pentru această disciplină are o experienţă îndelungată la nivel naţional şi european în domeniul stabilităţii financiare. Voi avea alături de mine la această disciplină doi colegi de elită. Alexie Alupoaiei are o experienţă de 13 ani în cadrul Direcţiei stabilitate financiară, este doctor în finanţe, a absolvit un program post-doctoral în cadrul Academiei Romane cu specializarea în macroeconomie, iar ulterior a obţinut diploma de masterat în matematică la Universitatea din Bucureşti. Matei Kubinschi a absolvit cursurile de masterat DOFIN ca şef de promoţie şi a primit titlul de doctor în finanţe în anul 2021. Eu lucrez în BNR de peste 20 de ani, sunt prezent în diverse grupuri de lucru europene, fiind astfel la curent cu subiectele internaţionale privind politica macroprudenţială. În plan academic, am terminat ca şef de promoţie Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori din cadrul ASE Bucureşti şi am obţinut titlul de doctor în finanţe în anul 2007. Toţi trei avem o bogată activitate de cercetare care s-a reflectat în publicarea de articole ştiinţifice, precum şi în participări la conferinţe internaţionale în care ne-am prezentat lucrările.

(2) Supraveghere microprudenţială

Supravegherea este un domeniu cheie care asigură că băncile rămân solide şi îşi pot desfăşura în bune condiţii activitatea. Lectorul din partea BNR este directorul direcţiei Supraveghere, dl Adrian Cosmescu. Adrian lucrează în BNR din anul 1993, având experienţă în numeroase departamente ale băncii. Cea mai lungă experienţă este în domeniul supravegherii bancare, conducând această direcţie din anul 1999 (mai întâi ca director adjunct şi din anul 2020 ca director). Adrian va împărtăşi studenţilor de la master şi ceea ce este nou şi important în domeniu la nivel european, fiind membru în cele mai relevante grupuri de lucru de acest gen încă din anul 2002.

(3) Reglementare bancară

Vom prezenta masteranzilor, cât mai aplicat, reglementarea fondurilor proprii a riscului de credit şi de contrapartidă, a riscului de lichiditate, de piaţă, de concentrare, particularităţi de reglementare în context digital şi transfrontalier (grupuri/fintech), reforme de reglementare în contextul provocărilor generate de pandemia COVID şi schimbările climatice etc. Stăpânind aceste cunoştinţe, considerăm că un masterand îşi va găsi mult mai uşor un loc de muncă pe profil bancar. Lector din partea BNR va fi dna Mirela Dima, doctor în ştiinţe economice. Mirela este directorul Direcţiei reglementare şi autorizare din BNR, având o experienţă de peste 20 de ani în cadrul băncii centrale în activitatea de reglementare prudenţială şi contabilă. În decursul activităţii în banca centrală, Mirela a coordonat proiecte de anvergură, precum transpunerea prevederilor Basel II în reglementările aplicabile sectorului bancar sau elaborarea reglementărilor privind obligaţiunile garantate. Masteranzii vor fi pe mâini bune – la întrebările legate de implementarea prevederilor bancare europene va încerca să răspundă chiar persoana care a lucrat la acestea!

(4) Rezoluţie bancară

În strânsă legătură cu menţinerea stabilităţii financiare este şi domeniul rezoluţiei bancare. Ne propunem să familiarizăm masteranzii de la BANCAS cu acest domeniu relativ nou, care a căpătat importanţă semnificativă în ultimul deceniu. Îl avem alături de noi pe Emil Vonvea, directorul direcţiei Rezoluţie bancară din BNR. Emil a coordonat construirea autorităţii de rezoluţie din România şi are deja o experienţă bogată în planificarea activităţilor de rezoluţie, operaţionalizarea strategiilor de rezoluţie, rularea de simulări pentru salvarea de bănci în dificultate etc. Emil este membru în grupuri de lucru europene şi internaţionale privind acest domeniu şi este dornic să împărtăşească cu masteranzii aceste cunoştinţe. Alături de Emil Vonvea va fi şi dna Ana-Maria Olteanu, doctor în finanţe, şef serviciu Coordonare strategii şi politici de rezoluţie. Înainte de a se alătura BNR, Ana-Maria a dobândit experienţa profesională bogată în investment banking, private banking şi consultanţă în Marea Britanie, Austria şi România.

(5) Operaţiuni interbancare şi administrarea rezervelor internaţionale

Cele mai ample operaţiuni bancare au loc pe piaţa monetară şi pe cea valutară. Miliarde de lei şi euro se tranzacţionează zilnic pe piaţa interbancară între BNR şi bănci, iar rezultatele ne influenţează pe toţi din perspectiva evoluţiei cursului de schimb şi a ratelor de dobândă. În plus, atât BNR, cât şi băncile derulează operaţiuni pe pieţele internaţionale, cu scopul gestionării rezervelor internaţionale ale ţării, respectiv pentru nevoi de trezorerie. Este ceea ce ne propunem să le prezentăm cât mai aplicat masteranzilor de la BANCAS. Coordonatorul cursului este Ionuţ Şerban. Ionuţ are un doctorat în contabilitate şi are o experienţa de aproape 20 de ani in banca centrală, în diverse zone de activitate: contabilitate, raportare financiară, resurse umane, operaţiuni de politica monetară, administrarea rezervelor internaţionale, managementul riscului financiar aferent administrării rezervelor internaţionale. Ionuţ pregăteşte să invite la cursuri şi seminarii cei mai buni trezorieri din România. L-aş aminti pe Victor Andrei, director în cadrul Direcţiei operaţiuni de piaţă din BNR, cu experienţă foarte bogată în conducerea operaţiunilor de trezorerie ale unor băncilor internaţionale şi care este foarte căutat în prezent să predea şi în alte ţări ceea ce a acumulat. Nu în ultimul rând, programul va beneficia şi de sprijinul lui Şerban Matei, directorul Direcţiei relaţii internaţionale, cu o experienţă de 20 de ani în operaţiuni de piaţă ale BNR, fost reprezentant al României la Fondul Monetar Internaţional.

(6) Modelarea cerinţelor de capital şi provizioane

Odată cu Basel II, băncile au început să folosească tot mai mult modele interne pentru calcularea cerinţelor de capital. Identificarea nevoilor de provizionare au urmat aceeaşi cale. În consecinţă, în prezent, pregătirea de experţi pentru a modela cerinţele de capital şi provizioane este o prioritate nu doar în băncile centrale şi autorităţile de supraveghere, dar şi în bănci şi în firmele de consultanţă. La această disciplină o voi avea alături de mine pe Luminiţa Tatarici, doctorat în finanţe, economist principal în cadrul Direcţiei stabilitate financiară din BNR. Vom mai fi ajutaţi de Marian Mihai şi Ştefan Racoviţă, ambii cu expertiză de mulţi ani în domeniul validării modelelor interne privind cerinţele de capital. Marian a absolvit masterul de cercetare CEFIN din cadrul FABBV şi în prezent urmează un program de master cu specializarea Artificial Intelligence în cadrul Facultăţii de Matematică-Informatică. Stefan a terminat inginerie în 2008 în Franţa (ENSIIE), specializându-se ulterior în cadrul Columbia University în modelare matematică aplicată finanţelor. Anterior alăturării Direcţiei stabilitate financiară din BNR, a lucrat pentru diverse bănci de investiţii, atât în România, cât şi în străinătate.

Ce sprijin financiar şi alte oportunităţi oferă BANCAS masteranzilor săi?

Avem alături de noi în acest proiect BNR-ASE câteva dintre cele mai mari bănci şi firme de consultanţă din România. Pe lângă faptul că acestea şi-au exprimat disponibilitatea de a fi alături de lectorii din ASE şi BNR cu cei mai buni experţi pe care îi au pe domeniile BANCAS, şi-au arătat disponibilitatea de a sprijini financiar performanţa academică a studenţilor. În mod concret, masteranzii cei mai performanţi ai BANCAS vor primi burse din partea respectivelor bănci şi firme de consultanţă. În plus, cele mai bune lucrări de cercetare şi teze de disertaţie vor fi premiate de aceleaşi entităţi. Festivitatea de premiere va fi în cadrul Conferinţei anuale BNR-ASE, astfel încât să-i promovăm şi pe această cale în faţa publicului şi a presei pe masteranzii de elită ai BANCAS.

În loc de concluzii...o recomandare

Dacă doriţi să aprofundaţi banking-ul într-un cadru cât mai aplicat, dacă v-ar plăcea să lucraţi în departamentele de banking ale Băncii Naţionale a României, ale instituţiilor de credit din România sau ale firmelor de consultanţă, atunci BANCAS este oferta academică croită pentru aceste planuri.

Florian Neagu - director adjunct, Direcţia stabilitate financiară din BNR

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO