Bănci și Asigurări

Florian Neagu, BNR: Băncile vor trebui să înceapă să îşi construiască rezervele pentru a putea fi pregătite să le elibereze dacă situaţia economică devine mai puţin favorabilă

Florian Neagu, BNR: Băncile vor trebui să înceapă să...

Autor: Mircea Nica

21.10.2022, 12:41 1221

Concluzia la care BNR a ajuns după avertismentul trimis pentru prima oară de către Comitetul European pentru Riscul Sistemic privind vulnerabilităţile din sistemul financiar la nivelul Uniunii Europene, este că băncile trebuie să îşi construiască rezervele, a spus Florian Neagu, Director Adjunct în cadrul Direcţiei Stabilitate Financiară a BNR, în cadrul unei conferinţe pe teme financiare.

“Avem la nivel european o creştere a riscurilor, iar pentru prima oară Comitetul European pentru Riscul Sistemic a emis o avertizare privind vulnerabilităţile din sistemul financiar al UE. Mesajul principal este că autorităţile competente sunt încurajate să folosească şi instrumente microprudenţiale şi macroprudenţiale pentru a pregăti sistemul financiar. Pregătirile au început de ceva timp. O soluţie care a funcţionat în trecut este politica de dividend. Băncile trebuie să se asigure de la caz la caz că pot face faţă unor crize suprapuse”, a explicat Florian Neagu.

El a mai adăugat că acum este momentul pentru a se construe rezervele, iar această fereastră de oportunitate, în care aproape toţi indicatorii sunt pe verde, nu trebuie ratată.

“Primul instrument este cel legat de amortizorul anticiclic de capital. În mare, atunci când lucrurile merg bine construieşti acest amortizor pentru a-l putea elibera în momentul în care lucrurile nu mai merg aşa de bine astfel încât efectul asupra băncilor şi clienţilor să fie cât mai moderat, să fie o atenuare a evoluţiilor ciclului economic şi financiar”, a mai spus Florian Neagu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO